16.1 C
București
luni, 16 septembrie 2024 - 22:09
No menu items!

Încă o veste proastă. Șoferii nu primesc daune în instanță dacă testele Poliției dau erori

spot_img

Un șofer cu rezultat fals pozitiv pentru cocaină la Drugtest a cerut daune morale și materiale de la Poliție, dar două instanțe i-au respins cererea. „Nu orice ingerință a autorităților statului în drepturile unei persoane poate duce la o încălcare a drepturilor acesteia, de natură a justifica acordarea de despăgubiri”, arată judecătorii. Mai mult, reclamantul avea și soluții alternative de transport.

Șoferul a solicitat obligarea Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei la plata sumei de 2.088 de lei-daune materiale, și a sumei de 25.000 de euro-daune morale, plus cheltuieli de judecată, potrivit clujust.ro.

Asta după ce în luna septembrie 2021 a fost oprit în trafic și testat cu aparatul Drugtest. Rezultatul testării a fost pozitiv la cocaină. Acestuia i-a fost emisă o dovadă, însă fără drept de circulație. Mai mult, a fost dispusă începerea urmării penale pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Buletinul de analiză toxicologică din 6.01.2022 a evidențiat însă rezultate negative în ceea ce privește substanțele psihoactive în probele biologice ale șoferului.

O lună mai târziu Poliția a dispus clasarea cazului acestuia.

Cu toate acestea, atât Judecătoria Sectorului 2, cât și Tribunalul au respins acțiunea șoferului care dorea despăgubiri, ca fiind neîntemeiată.

Potrivit motivării instanței, „simpla împrejurare că în cauză cercetarea reclamantului a fost finalizată cu o soluție de clasare, în urma probatorului administrat, nu este suficientă pentru antrenarea răspunderii civile delictuale ale pârâților cât timp nu se poate aprecia că împotriva reclamantului a fost desfășurată o cercetare nelegală”.

De asemenea, judecătorii au decis că aparatul folosit de polițiști avea verificarea la zi și nu există dovezi că Drugtestul ar fi fost operat eronat.

Iar, șoferul reclamant care a rămas fără permis avea la dispoziție și soluții alternative la transport, mai arată sursa citată.

Guvernul a modificat în ședința de joi ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. În situaţia în care rezultatul testelor anti-drog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Modificarea OUG 84 vine după protestele șoferilor în legătură cu erorile testelor rapide anti-drog ale Poliției și după apelul medicilor legiști care susțin că modificarea Codului Rutier poate duce la abuzuri.

                                                                                                          Adina Bucur