2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:54
No menu items!

Încă o problemă la granița României, unde cad drone. De ce nu primesc locuitorii din Deltă avertizările RO-Alert

spot_img

Populația nu poate fi informată cu privire la pericolul căderii dronelor rusești pe malul românesc al Dunării, din cauza lipsei semnalului GSM.

După ce localnicii, dar și turiștii, sau confruntat cu dificultăţi în a apela serviciile de urgenţă, dar mai ales după ce lipsa semnalului pentru telefonia mobilă/internet sau calitatea slabă a împiedicat avertizarea populației cu privire la pericolul căderii dronelor rusești pe malul românesc al Dunării, a fost constituită o comisie de coordonare a activităţilor de asigurare a comunicaţiile în unele zone din Deltă.

“Constat că demersurile noastre s-au concretizat prin constituirea unei Comisii Interinstituţionale pentru coordonarea activităţilor de asigurare a comunicaţiilor în unele zone ale Deltei Dunării şi am convingerea că judeţul Tulcea va avea o acoperire integrală a semnalului de telefonie mobilă care, în unele situaţii de urgenţă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a transmis, marți, prefectul județului Tulcea Alexandru Dan Munteanu.

În acest sens, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia Prim-Ministrului nr. 446 privind constituirea unei Comisii Interinstituţionale pentru coordonarea activităţilor de asigurare a comunicaţiilor în unele zone ale Deltei Dunării.

Documentul prevede că această comisie are ca obiectiv “coordonarea măsurilor necesare în ceea ce priveşte asigurarea comunicaţiilor prin mărirea acoperirii deficitare cu semnal util în unele zone din Delta Dunării, în contextul conflictului armat din Ucraina”.

În această toamnă, au fost emise mesaje Ro-Alert în mai multe localităţi din judeţul Tulcea, prin care oamenii erau avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi erau sfătuiţi să se adăpostească. Iar, situația în localitățile situate la doi pași de războiul din Ucraina a devenit tot mai tensionată în ultima vreme. Dacă primele drone rusești care s-au prăbușit în România au fost unele de supraveghere, fără încărcătură explozivă, ultima, care a căzut la 3 kilometri de localitatea Plauru-Tulcea, a fost una de luptă care a și explodat la impact, având 50 de kilograme de explozibil la bord.

Drona care ar fi avut ca țintă porturile Ucrainei de la Dunăre a căzut pe teritoriul României, dar de această dată a fost vorba de un vehicul aerian fără pilot (UAV) de luptă care a și explodat la impact după ce a trecut prin proximitatea localității Plauru.

                                                                                                         Adina Bucur Silav