Ultimul obstacol în calea executării familiei prezidnțiale a fost înlăturat prin decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, pierd definitiv două imobile din Sibiu, care pot fi înregistrate în patrimoniul statului român, dar și banii încasați din închirierea acestora.
ÎCCJ a publicat, miercuri, decizia în cazul unui litigiu deschis în 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35 – care le-a aparținut lui Carmen Iohannis și familiei Baștea – prieteni apropiați ai familiei prezidențiale. Rodica Baștea a contestat cu recurs la ÎCCJ deciziile instanțelor inferioare, prin care și acest imobil intra în proprietatea statului român, pe 6 septembrie anul trecut. Timp de 9 luni, până pe 18 iunie anul acesta, dosarul a stat în procedura de filtru pe rolul ÎCCJ. Pe 18 iunie, completul format din 3 judecători al ÎCCJ a admis în principiu cererea de recurs și a stabilit termen pentru marți, 24 septembrie 2024.
„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ.
Se poate trece la executare
Anul trecut, reprezentanții ANAF explicau într-un răspuns pentru G4Media.ro că, din cauza litigiilor privind moștenirea, nu poate recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, spațiul comercial din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29. Și nici cei 260.000 de euro obținuți din închirierea acestora de familia prezidențială.
Odată cu această decizie definitivă se poate trece la executarea familiei prezidențiale.
Istoric
Anul trecut, Rodica Baștea, o prietenă din Miami, Florida, a familiei Iohannis. a cerut anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35. Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.
Anterior, Baștea pierduse procesul deschis în 2016 atât la Tribunalul Hunedoara, cât și la Curtea de Apel Alba.
Potrivit ANAF, acest litigiu bloca recuperarea de către stat a altui imobil pierdut în instanță de familia Iohannis, în noiembrie 2015. E vorba de spațiul comercial din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29. Din cauza procesului, succesiunea a fost suspendată de către notarul public din Avrig.
„În situația în care cauza din Dosarul nr. 939/85/2016 (privind casa din Gheorghe Magheru 35 – n.r.) va fi soluționată definitiv, prin respingerea acțiunii privind anularea certificatului de moștenitor legal emis pe numele Statului Român, se va putea uza de prevederile art. 109 alin. (4) din Legea nr. 36/1995 conform căruia „La cererea părților, notarul public va putea repune pe rol dosarul succesoral oricând, dacă se constată încetarea cauzelor care au determinat suspendarea lui”, arăta ANAF Sibiu pe 24 aprilie anul acesta.
Spațiul comercial din Bălcescu 29, care a aparținut familiei prezidențiale în perioada 1999 – 2016 i-a adus venituri de peste 260.000 de euro din chiria către Raiffeisen Bank, potrivit riseproject.ro. Cu acești bani – arătau jurnaliștii riseproject.ro – președintele a cumpărat alte 3 ”căsuțe”, cum le-a numit într-un interviu, care, de asemenea, îi aduc venituri din chirii.
În noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a decis că imobilul a fost deținut nelegal de soții Iohannis, iar în aprilie 2016, titlul de proprietate al familiei a fost radiat din cartea funciară.