-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:07
No menu items!

În plină pandemie, o nouă criză sanitară poate lovi Capitala

spot_img

România amenințată de infringement pe mediu și niciun răspuns de la Ministrul Mediului

Deși se preconizează că, în curând, Bucureștiul poate deveni al doilea Napoli, cu străzi pline de gunoaie, în plină procedură de infringement pe mediu, autoritățile bagă capul ca struțul în nisip și nu consideră necesar să răspundă jurnaliștilor timp de trei zile la câteva întrebări simple și la obiect, relatează, într-un amplu reportaj, Digi24.ro.

Iar marii salubriști din Capitală au reacții dure referitor la aceste situatii cam urat mirositoare din curtea Ministerului Mediului si a autoritatilor din subordine. Astea toate, in timp ce Comisia Europeană demarează infringementul pe mediu si amenzi de foarte multe milioane de euro amenință România in plina pandemie.

Nu este deloc o exagerare! Bucureștiul ar putea ajunge în curând precum orașul italian Napoli – năpădit de gunoaie în urmă cu câțiva ani -, dacă autoritățile statului nu acționează de urgență. Sunt interese mari la mijloc, iar cineva se pare ca trage sforile pentru a declanșa o criză a gunoaielor în Capitală în plină pandemie de COVID-19, eventual chiar în timpul campaniei electorale.

Semn că lucrurile sunt la propriu scăpate de sub control, Comisia Europeană a demarat recent procedurile pentru deschiderea procedurii de infringement pe mediu, chiar pe subiectul depozitelor de deșeuri neconforme, pe care statul român întârzie să le închidă. Dar asta nu e tot, mai arată sursa citată.

De câteva luni, o mână nevăzută rearanjează, piesă cu piesă, uriașul puzzle al industriei deșeurilor din zona Capitalei, și nu numai: numiri cu dedicație în funcții-cheie ale statului, acordări sau ridicări suspecte de autorizații de către Agențiile județene pentru Protecția Mediului, sau controale excesive ale Gărzii de Mediu, care vizează însă doar anumite companii. La prima vedere, pare o grijă a unor șefi de instituții de a face ordine în domeniu, sau cel puțin asta este justificarea furnizată eșaloanelor ierarhic superioare din Ministerul Mediului sau de la Guvern.

Dar, ca de obicei, diavolul se ascunde în detalii! Pe nesimțite, pas cu pas, cineva pune la cale declanșarea unei adevărate crize a deșeurilor în București. Mai exact, o mare parte din deșeurile municipale din Capitală nu vor mai avea, în curând, unde să fie depozitate.

Misterul nu este chiar atât de adânc pentru inițiații din domeniu, marii salubriști, cei care cunosc cum funcționează această industrie a deșeurilor în București, cine sunt principalii jucători din piață și care sunt interesele pe care ei le urmăresc. Și mai ales cât de mare este pericolul unei crize a gunoaielor, care poate îngropa Bucureștiul și expune România unor sancțiuni dure – de ordinul a zeci de milioane de euro -, care vin la pachet cu infringementul pe mediu inițiat de Comisia Europeană.

În acest context, nu mai este niciun secret faptul că operatorul uneia dintre gropile de gunoi din jurul Capitalei, cea de la Vidra – Ilfov, duce o campanie agresivă de „sabotare” și chiar eliminare a concurenței, inclusiv a celor care prestează activități de sortare/prelucrare a deșeurilor, adică mult mai mult decât simpla lor depozitare.

Marii salubriști din Capitală, reacții dure împotriva operatorului de la Vidra

Numai cine nu știe cât de dură este concurența pe piața de salubritate din Capitală, își poate închipui că firmele mari din domeniu au poziții comune pe vreun subiect, oricare ar fi acela. Cu toate acestea – incredibil, dar adevărat! – cei trei mari din domeniu au ajuns la un numitor comun, și trag împreună un semnal de alarmă împotriva manevrelor incorecte și subversive ale operatorului gropii de gunoi Vidra.

„Munții de gunoaie vor fi ceva normal în București, mai ales că operatorul din comuna Vidra a consacrat ca metodă de lucru comandarea unui lung șir de campanii de tip „fake news”. Prin intermediul acestora a încercat să își denigreze competitorii, scopul fiind de a-i determina să încheie contracte în condiții dezavantajoase pentru ei, fie de a închide cu totul activitatea. Toți operatorii se vor închide și nu o să mai avem unde duce gunoiul!”, a explicat, pentru Digi24, Teodor Florescu, proprietarul URBAN SA, una dintre firmele de salubritate de top din Capitală.

Radu Simțion, avocatul ROSAL, o altă firmă de salubritate cu mare experiență în București, are aceeași opinie față de situația prezentă: „Prin politicile anticoncurențiale și prin activitățile dincolo de limita legii ale unui operator – care privesc, îndeosebi, comisari ai Gărzii de Mediu, precum și prin fals și uz de fals, se urmărește blocarea oricărui operator concurent care ar vrea să își ia autorizația de mediu. O să ajungem să lăsăm gunoiul pe străzi!”.

Aceeași poziție tranșantă o au și reprezentanții Blue Planet: „Se va activa infringementul pe mediu, dintr-un motiv cât se poate de simplu. Operatorii care reciclează sunt închiși, în favoarea operatorului care depozitează, iar acest lucru se întâmplă cu largul concurs al autorităților competente. Practic, să plătească toată lumea pentru ca unii să se îmbogățească!”.

Ministrul Mediului, niciun răspuns de 3 zile

Pentru a încerca să deslușim toate ițele conflictului urat mirositor care mocnește pe piața deșeurilor și a afla ce planuri are noul ministru al Mediului, Mircea Fechet pentru rezolvarea situației, dar și pentru a afla pozitia autoritatilor vis-a-vis de îngrijorările Comisiei Europene,  Digi24 i-a adresat oficialului o serie de întrebări, la care nu s-a primit niciun răspuns. Ne întrebăm dacă există un răspuns sau doar se merge pe principiul “altă întrebare”.

Publicăm mai jos cele patru întrebări, cu precizarea că, în momentul în care ministerul va răspunde, le vom publica integral:

1.Comisia Europeană a trimis săptămâna trecută un document ce reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement pe mediu. Despre ce este vorba?

2. Din informațiile noastre, s-au făcut presiuni mari la Garda de Mediu ca anumiți operatori de interes public să fie închiși, în avantajul unor firme care fac doar depozitare, și nu cum recomandă Comisia Europeană, adică reciclare, sortare, etc. Cum comentați aceste informații?

3. Din informațiile care circulă în piață, rezulta că în curând Bucureștiul se va umple de gunoaie și ar putea ajunge un al doilea Napoli? Ați dispus vreun set de măsuri pentru ca acest lucru să nu se întâmple?

4. Avem informația că mai mulți operatori de utilitate publică și salubriști vor să trimită sesizări către organele competente ale statului, în care să denunțe caracterul discriminatoriu al deciziilor șefului Gărzii Naționale de Mediu, având și dovezi în acest sens. Ei sunt de părere că măsurile luate de șeful GNM ne conduc abrupt spre activarea infrigmentului pe mediu. Care este strategia dumneavoastra, în calitate de ministru, si care ar fi pașii pentru rezolvarea situației actuale din domeniu?

Emanuel Stan