8.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 15:06
No menu items!

În plin sezon estival, au început controalele la restaurante și pensiuni din zonele turistice

spot_img

Inspectorii sanitar-veterinari au dat, în ultima săptămână, amenzi în valoare de peste 1,1 milioane de lei, în cadrul Comandamentului Estival 2023, care este desfăşurat în zone de agrement şi localităţi de interes turistic. În plus, un restaurant din Moeciu a fost închis.

ANSVSA a anunţat marţi că, în această perioadă, echipele de inspectori ale Comandamentului Sezon Estival 2023 acţionează, la nivel naţional, atât în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, cât şi în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic din ţară.
 
Astfel, în săptămâna 26 iunie – 2 iulie au fost făcute controale la 1.549 de unităţi, dintre care: 486 de restaurante; 64 de pizzerii; 56 de cantine; 33 de unităţi de tip catering; 60 de cofetării şi patiserii; 83 de laboatoare de cofetărie şi patiserie; 69 de pensiuni turistice; 81 de hipermarketuri şi supermarket; 337 de magazine alimentare; 176 de rulote; 92 de depozite alimentare şi 12 tabere şcolare.
 
“Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 165 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.117.200 de lei. De asemenea, a fost emisă o Ordonanţă de suspendare a activităţii, pentru o unitate de tip restaurant din localitatea Moeciu, judeţul Braşov.Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 118 kilograme de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor”, se arată în comunicat.
 
Printre neregulile găsite în urma controlului au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi temperatură în spaţiile de producţie şi comercializare a produselor alimentare; deficienţe privind etichetarea, manipularea şi depozitarea produselor alimentare; comercializarea alimentelor în unităţi care nu au fost înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; operatorii unor unităţi de vânzare nu au elaborat şi implementat programe proprii de control.

 
ANSVA a menţionat că pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului: 0800 826 787.
 
R. Dan