UPDATE. Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, nu a venit la audierile de astăzi de la Comisia de Cultură din Camera Deputaților.
Mihail Neamţu, preşedintele Comisiei de Cultură, a declarat, luni, după audierile din comisie pe tema furtului tezaurului dacic care era expus în Olanda, că fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, care este membru de drept al Comisiei de Cultură, nu a venit la aceste audieri şi nu a acceptat să răspundă întrebărilor.
În schimb, directorul Muzeului Naţional de Istorie a explicat că, şase luni de zile, nimeni de la muzeu nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte sunt supravegheate de poliţie.
”Domnul director ne-a explicat de pildă şi lucrul ăsta ne-a şocat, că şase luni de zile, nimeni de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte, aceste artefacte, mai ales coiful de la Coţofăneşti, este supravegheat fizic, în persoană, de către un membru al poliţiei din Olanda. Timp de şase luni de zile, ei s-au bazat pe buna credinţă a olandezilor, care ştim cât de mult ne iubesc. (..) Mi se pare, sincer, deplorabil modul în care a fost gestionat acest contract”, a arătat Mihail Neamţu.
Știre Inițială:
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, și directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnovean, au fost chemați la audieri, luni, în Comisia de Cultură din Camera Deputaților în legătură cu furtul obiectelor de tezaur. Comisia este condusă de Mihail Neamțu și de Lidia Vadim Tudorm, fiica lui Corneliu Vadim Tudor. Din comisie mai fac parte deputați ale căror competențe în domeniul patrimoniul național sunt total necunoscute, dar și fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, care a avizat organizarea expoziției în Olanda.
La ora 11:00 a început ședința Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, condusă de Mihail Neamțu, deputat AUR.
Cândva apropiat al Monicăi Macovei, ceva mai recent -prim-vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), fondat de Traian Băsescu, Neamțu se lăuda, la finalul anului trecut, cu finanțarea de 500 de euro, primită pentru „demersurile sale culturale” de la BogPR, pe numele său real Bogdan Peșchir, acuzat pentru finanțarea ilegală a campaniei la prezidențiale a lui Călin Georgescu.
„Mă autodenunț: am primit și eu 500 de euro de la acest distins domn. Vreau să-i mulțumesc public. Dar el m-a susținut pentru demersurile mele culturale„, declara Mihail Neamțu în decembrie.
Acum, din fotoliul de președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Neamțu conduce dezbaterile legate de tezaurul dacic, „al cărui furt reprezintă un atac direct asupra identității naționale și o dovadă a incompetenței autorităților din România”, după cum a precizat AUR, într-un comunicat de presă.
„Doamna ministru Natalia Intotero și-a arătat întreaga disponibilitate de a pune la dispoziția Comisiei întregul dosar al expoziției itinerante cu aurul Daciei, incluzând evaluările, aprobările ministeriale și contractele semnate de părțile române și olandeze”, a explicat Mihail Neamțu.
Din Comisie face parte și Raluca Turcan, fosta ministră a Culturii, în al cărei mandat a fost organizată expoziţia de obiecte dacice de la Muzeul Drents din Olanda, de unde sâmbătă au fost furate Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi cele trei brăţări din aur, descoperite la Sarmizegetusa Regia.
Membri ai aceleiași comisii sunt fiica lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia (vicepreședinte), dar și alți deputați AUR, SOS sau POT, ale căror competențe în domeniul patrimoniul național sunt total necunoscute.
Bolojan: „Mi se pare o chestiune lipsită de fair play”
Preşedintele Senatului, liderul PNL Ilie Bolojan, a ținut să sublinize că nu i se pare corect ca o problemă tehnică să fie transformată într-una politică și că trebuie verificat dacă Muzeul Drents a respectat toate condiţiile de securitate, dacă a luat toate măsurile stabilite prin contract:
„De la această chestiune, care poate să fie una tehnică, să o muţi într-o chestiune politică, să o exploatezi, mi se pare o chestiune lipsită de fair play şi în afară de această chestiune, neavând date, nu pot să fac alte comentarii legate de această speţă”, a spus Ilie Bolojan.
Și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a arătat că orice speculaţie, în scop politic, legată de acest incident care a creat „indignare şi mâhnire” oricărui român cunoscător al istoriei naţionale, este „josnică”.
Adina Bucur