4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 15:34
No menu items!

În an electoral, Guvernul dă liber TVR-ului și SRR-ului la cheltuieli din bani publici

spot_img

Un angajat al TVR Târgu Mureș s-a sinucis după evaluarea în urma căreia urma să fie restructurat

Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune vor putea primi avansuri de până la 100% din fonduri publice pentru finanțarea de emisiuni în străinătate, dar și pentru înființarea unor posturi radio sau TV noi, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Guvern.  Reglementările actuale și pe care autoritățile doresc să le modifice prevăd alocarea unor cheltuieli în avans, pentru acest tip de activități, de cel mult 30% din fonduri publice.

”Prin proiectul de act normativ se urmăreşte crearea cadrului legal pentru acordarea de  avansuri de până la 100% din fonduri publice, în vederea finanţării activităților specifice de producere și difuzare a emisiunilor radiofonice şi de televiziune în străinătate, în limba română, precum și pentru amenajarea spațiilor de producție și emisie, ale posturilor de radio şi televiziune din străinătate controlate de Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv de Societatea Română de Televiziune”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de OUG.

Guvernul invocă o serie de motive pentru alocarea acestor fonduri, dar nu precizează concret limitele sau categoriile de cheltuieli pentru care se fac plăți în avans, și nici procedurile. Executivul precizează că toate acestea vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern.

”Pentru a pemite menținerea funcționării posturilor de radio și televiziune din străinătate, controlate de Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv de Societatea Română de Televiziune, precum și pentru a permite înființarea unora noi, este necesară asigurarea de urgență a finanțării acestora în conformitate cu legislația națională”, precizează proiectul.

În argumentarea acestei modificări legislative, Guvernul invocă inclusiv principii din Constituția României, respectiv ”obligația statului de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”.

De asemenea, autoritățile sunt convinse că fără aceste fonduri, respectiv fără aceste posturi noi sau deja existente din subordinea celor două societăți, românii din străinătate ar rămâne fără sursă de informare.

”Neluarea de urgenţă a măsurilor ar avea ca efect imposibilitatea finanţării instituţiilor mass-media menţionate mai sus, cu consecinţa desfiinţării celor existente ori, după caz, a afectării înfiinţării unora noi, ceea ce ar priva comunitățile românești din afara granițelor țării de sursa principală de informare a publicului din străinătate cu privire la actualitatea politică, socio-economică şi culturală naţională şi internaţională”, se mai arată în nota de fundamentare.

Guvernul dă exemplul Radio Chișinău din Republica Moldova, unde legislația nu permite postului obținerea de venituri din alte surse, pentru a ”angaja cheltuieli și pentru a efectua plăți la termen”.

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) este finanțată în proporție de 48% din bugetul de stat și 52% din venituri proprii. SRR are 18 posturi de radio (5 naționale, din care unul pe Internet, 8 regionale, 3 locale și 2 internaționale), o agenție de presă și câteva formații muzicale. Bugetul pe 2014 este de 188,7 milioane de lei, cu 1,5% mai mare decât în 2013.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) are un buget, pentru acest an, de aproape 180 de milioane de lei, în creștere cu 3,3% față de 2013. SRTv înseamnă TVR, cu toate cele 6 posturi TV naționale și internaționale (TVR Internațional), dar și cinci studiouri teritoriale, plus portalul www.tvr.ro.

Cosmina Croitoru