3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:50
No menu items!

Înțepăturile de insecte

spot_img

 Înțepăturile de insecte

Înțepăturile de insecte sunt produse, în cea mai mare parte, de hymenoptere (albine, viespi, furnici) și de diptere, unele specii de ploșnițe și gândaci, păduchi, purici.Dintre artopode, sunt incriminate îndeosebi scorpionul și căpușa.

 În cele mai multe situații, mușcătura acestora este inofensivă, soldându-se doar cu o reacție locală ușoară. Teoretic, doza letală pentru un adult este de 400 de înțepături.

 Simptomatologia înțepăturilor de insecte poate fi împărțită în două categorii de semne:

Semnele locale constau în existența unei plăgi punctiforme, eventual centrate de un ac, dacă a fost produsă de o albinã, o infiltrație locală caldă, roșie și, mai rar, un edem extensiv cu urticarie.

Semnele generale sunt minore în formele ușoare, dar în formele grave pot apărea hipotensiunea, tahicardia, colapsul, bronhospasmul, edemul laringian și chiar convulsii și comã, ivite pe fondul unei reacții anafilactice.

 Tratamentul în formele ușoare începe cu extragerea acului, acolo unde este cazul. Extracția nu se face prin stoarcere! Locul înțepãturii se dezinfecteazã cu o soluție antiseptică uzuală, apoi, local, se poate aplica gheață. Există anumite creme cu conținut steroid, care se pot aplica pe zona înțepată.

C.I.