4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 16:54
No menu items!

„Imunul” Dan Nica, audiat la DNA în Dosarul Microsoft

spot_img

Fostul ministru al comunicațiilor, europarlamentarul Dan Nica, a fost audiat, luni, la Direcția Națională Anticorupție.

La ieșirea din sediul DNA, Dan Nica nu a vrut să spună în ce dosar a dat declarații, dar, potrivit unor surse judiciare, acesta a fost audiat în cauza privind contractul cu Microsoft.

Dan Nica a semnat, în septembrie 2003, în calitate de ministru al comunicaţiilor, „Scrisoarea de Intenție pentru Parteneriatul Strategic între Guvernul României și Microsoft”. Decizia fost laută în urma unei întâlniri la Roma, organizată de Claudiu Florică, pentru partea română. Microsoft urma să ofere statului un preţ preferenţial, de care a beneficiat în realitate intermediarul afacerii. Licenţele Microsoft au fost închiriate de Guvern de la Fujitsu Siemens Computer, care le cumpărase la 62% din preţ de la mIcrosoft.

În noiembrie 2013, Dan Nica recunoaşte că a plătit, doar în 2013,  peste 106,6 milioane lei pe licente Microsoft – “o parte importantă” fiind licenţe de Windows XP, sistem de operare lansat în urma cu 12 ani, pentru care Microsoft nu mai oferă suport tehnic din aprilie 2014 . Ultimul viramnet, 30 de milioane de lei, a fost făcut către UniCredit Ţiriac Bank în urma cesionării creanţei de la stat de către D-Con.Net AG, vânzătorul licenţelor către MCSI din 2009.

Procurorii anticorupţie cer aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Dan Nica, pe care îl acuză de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul Microsoft. Fostul ministru al Comunicaţiilor este acuzat că ar fi primit o parte din suma de 20 milioane de dolari, virată de Fujitsu Siemens Computers, în contul unor off-shore-uri, cu titlu de consultanţă aferentă contractului de licenţe Microsoft cu Guvernul, pentru ca acesta să fie încheiat în condiţiile propuse de Fujitsu.

Cererea DNA de urmărire penală este blocată între Parlamentul European și Parlamentul României. Săptămâna trecută, Comisia Juridică a Parlamentului European şi-a declinat competenţa în ce priveşte ridicarea imunităţii europarlamentarului Dan Nica, invocând faptul că acesta nu fusese parlamentar european la momentul săvârşirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale.

Andrei Tudor