4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:33
No menu items!

Imunizarea naturală în masă, departe de a se produce (Studiu românesc)

spot_img

Un medic de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un studiu efectuat pe mai mult de 2.000 de persoane pentru a se studia seroprevalența, iar una dintre concluzii este că imunizarea colectivă este departe de a se produce.

Doctorul Tudor Rareș Olariu face cunoscute concluziile unui studiu clinic pe care l-a efectuat la Timișoara alături de specialiști de la Spitalul „Victor Babeș” și de la Spitalul Municipal. 2.115 timișeni, donatori de sânge sănătoși, au fost testați pentru a se studia seroprevalența, adică numărul de persoane cu anticorpi la SARS-COV-2. Imunizarea în masă e departe de a se produce.

Doctorul Tudor Rareș Olariu a realizat studiul în perioada 8 iulie – 1 septembrie 2020, alături de medici de la Spitalul Municipal și de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, cu ajutorul celor de la Centrul Regional de Transfuzie Timișoara. 2.115 donatori de sânge sănătoși din județ au fost analizați.

Studiul arată că virusul a fost identificat la persoane care nu prezentau simptome, iar cei mai predispuși spre infectare sunt tinerii și vârstnicii. Studiul mai arată că virusul este prezent în rândul populației indiferent de sex, grupa sanguină sau mediul în care locuim. Tot în studiu se arată că imunizarea în masă este greu de realizat.

„Prezența anticorpilor la donatorii de sânge a demonstrat că infecția cu SARS-CoV-2 a fost identificată la persoane care nu au prezentat anterior simptome asociate infecției cu acest virus. Rate crescute ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost observate la donatorii sub 30 de ani (2.11%) și la cei peste 50 de ani (2.82%). Nu a fost identificată nicio asociere între seroprevalență și sex, aria de rezidență, grupele de sânge ABO și Rh. Datele acestui studiu arată că infecția cu SARS-CoV-2 este prezentă în populația adultă cu o incidență similară indiferent de sex, aria de rezidență sau grupa sanguină. Rezultatele obținute de noi sugerează că suntem departe de a realiza o imunizare naturală împotriva SARS-CoV-2 în populația generală din România, prin apariția anticorpilor specifici în urma infectării”, spune doctorul Tudor Rareș Olariu, potrivit Tion.

Studiul a fost publicat în revista Clinical Microbiology and Infection, revista Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase.