1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:44
No menu items!

Imunitatea la Covid durează și mai puțin decât au crezut specialiștii. Încă o asemănare cu gripa comună

spot_img

Proporția persoanelor din Anglia cu anticorpi pentru Sars-CoV-2 a scăzut cu mai mult de un sfert în decurs de trei luni, au dezvăluit cercetătorii, alimentând îngrijorările legate de reinfecție, scrie The Guardian. Aceasta este concluzia la încheierea unei noi etape a studiului React-2, care se bazează pe rezultatele testelor de anticorpi la domiciliu, provenind de la participanți din întreaga Anglie.

Primele rezultate, bazate pe date de la 100.000 de persoane, au fost publicate în august, dezvăluind că aproximativ 6% din populația Angliei avea anticorpi – proteine ​​de protecție produse ca răspuns la o infecție – deși echipa de cercetare spune că ar putea fi o ușoară subestimare.

Noua lucrare – neevaluată încă de colegi – extinde acest lucru cu mai multe teste în două cohorte noi, fiecare obținând rezultate de la peste 100.000 de adulți. Rezultatele arată că doar 4,4% dintre cei testați în cea mai recentă rundă, între 15 și 28 septembrie, au avut anticorpi detectabili pentru coronavirus.

„În ansamblu, aceste date sugerează posibilitatea ca scăderea imunității populației să ducă la un risc crescut de reinfecție pe măsură ce anticorpii detectabili scad în populație”, a declarat Graham Cooke, co-autor al raportului și profesor de boli infecțioase la Imperial College London .

Cercetătorii au spus că anticorpii ar trebui să scadă în timp, dar cât timp durează și cât de mult scad nivelurile diferă între viruși – factori importanți atunci când vine vorba de cât durează protecția.

Prof. Wendy Barclay, specialist în virusului gripal la Imperial College din Londra și coautor al raportului, a spus că nu se știe încă ce nivel de anticorpi este necesar pentru a proteja pe cineva de infecție sau reinfecție cu Covid-19, dar experimentele au sugerat că ar putea fi aproximativ la același nivel cu pragul de detectare al testului.

Unii au ridicat posibilitatea ca alte componente ale sistemului imunitar să ofere în continuare protecție chiar dacă anticorpii au scăzut – cum ar fi celulele T, care pot ucide celulele infectate, sau celulele de memorie B, care pot produce rapid noi anticorpi. Cu toate acestea, echipa a spus că este prea devreme pentru a ști dacă este cazul sau pentru cât timp ar putea dura această protecție, în timp ce este dificil să se măsoare nivelul celulelor T.

„Faptul că oamenii se reinfectează în mod regulat de-a lungul vieții cu coronavirusuri sezoniere [care cauzează unele răceli obișnuite] sugerează că imunitatea, indiferent dacă este sau nu mediată de anticorpi și / sau mediată de celule T, probabil nu este foarte durabilă”, a spus Barclay, care a adăugat că echipa suspectează că organismul reacționează la infecția cu noul coronavirus într-un mod similar.

Dar ea a spus că noile rezultate nu înseamnă neapărat că imunitatea care rezultă din vaccinare va fi de scurtă durată. „Un vaccin bun poate fi mai bun decât imunitatea naturală”.

Barclay a adăugat că, dacă ar apărea o a doua infecție, memoria imunologică ar putea însemna că ar fi mai puțin severă decât prima. Dar, a remarcat ea, datele lipsesc în prezent: doar câteva cazuri de reinfecție au fost confirmate, până în prezent, în întreaga lume.

Echipa a declarat că anticorpii sunt încă un bun indicator de protecție împotriva reinfectiilor, adăugând că prevalența scăzută a anticorpilor împotriva coronavirusului și ritmul rapid în care s-a dovedit că scad subminează cazul unei politici de imunitate de turnă, fără vaccin.

Echipa a spus că lipsa reinfectiilor ar putea fi cauzată de faptul că este dificil să se confirme astfel de cazuri – dar poate fi, de asemenea, din cauză că nu a trecut suficient timp pentru ca nivelurile de anticorpi să fi scăzut până la punctul în care majoritatea oamenilor sunt vulnerabili la reinfecție.