2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:10
No menu items!

Împrumutul din 2009, la FMI, a lăsat banca centrală fără 1 mld. euro în februarie

spot_img

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu peste 1 miliard de euro în august. Banii s-au dus la FMI!

La 28 februarie 2014, rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se ridicau la 31,6 miliarde de euro, faţă de 32,9 miliarde de euro la 31 ianuarie 2014. Unul dintre motive este rambursarea a aproape 1 miliard de euro către FMI, aferent împrumutului contractat de România de la finanțatorii externi în 2009.

”În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

–  Intrări de 2,3 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

– Ieşiri de 3,6 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Instituția mai punctează că, la capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, se regăsesc în principal rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în valoare de 955 de milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,2 miliarde de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2014, au fost de 34,8 miliarde de euro, faţă de 35,9 miliarde de euro la 31 ianuarie 2014.

Plăţile scadente în luna martie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează aproximativ 490 milioane euro.

Din cele aproximativ 20 de miliarde de euro împrumutate de România de la FMI, Comisia Europeană și Bnaca Mondială, BNR are de rambursat cea mai mare parte din sumă, respectiv 12 miliarde de euro, iar Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – aproximativ 8 miliarde de euro. Cea mai mare sumă pe care Finanțele trebuie s-o achite din pachetul financiar este cea de 5 miliarde de euro, către Comisia Europeană, credit scadent în 2019.

Cosmina Croitoru