1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:18
No menu items!

IMPRESIONANT. Procesiune pe străzi, cu icoana Maicii Domnului și cântece bisericești în difuzoare. VIDEO

spot_img

Un procesiune impresionantă a fost organizată, sâmbătă, de călugării unei mănăstiri din județul Vâlcea, pe străzile din municipiul Râmnicu Vâlcea. Imaginile primite pe o rețea de mesagerie socială sunt de-a dreptul tulburătoare, în condițiile actuale, în care slujbele bisericești sunt oficiate fără public, iar credincioșii din România se roagă la Dumnezeu pentru izbăvirea de epidemia ucigătoare de coronavirus.

Cu aprobarea prefectului de Vâlcea, sâmbătă, 28 martie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, începând cu ora 12, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Catedrala Arhiepiscopală și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița.

Acest pelerinaj s-a desfășurat cu aprobarea autorităților locale și cu respectarea dispozițiilor Ordonanței Militare nr. 3/2020, fără participarea credincioșilor, prin deplasarea a două autoturisme/autoutilitare, pe tot parcursul pelerinajului citindu-se rugăciuni către Dumnezeu, Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre, către Maica Domnului și către Sfinții ocrotitori ai Eparhiei Râmnicului.

Procesiunea și pelerinajul au fost realizate pe traseul: Arhiepiscopia Râmnicului – strada Arhiepiscopiei, Str. Carol I ––Aleea Olănești – Calea lui Traian – Str. Bogdan Amaru – Str. Matache Temelie – Bd. Pandurilor – Str. I.C. Brătianu – Bd. Tineretului – Str. Libertății – Str. Remus Bellu – Bd. Nicolae Bălcescu – Str. Nicolae Titulescu – Str. Republicii –   Calea lui Traian –  Bd. Nicolae Bălcescu – Str. General Praporgescu – Bd. Tudor Vladimirescu – Calea lui Traian – Str. Arhiepiscopiei.

Potrivit tradiției Bisericii noastre strămoșești la vremuri de restriște erau purtate în procesiune moaște ale sfinților și icoane făcătoare de minuni, spre izbăvirea de epidemii, spre vindecarea celor bolnavi, spre întărirea în credință și spre mângâierea credincioșilor. Astfel, de-a lungul timpului, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost duse în procesiune în București în anul 1763 pentru izbăvirea de epidemia de ciumă, în Craiova în anul 1814 în timpul epidemiei de ciumă din vremea lui Ioan Vodă Caragea, în trei procesiuni pentru izbăvirea de holeră și în 19 procesiuni pentru izbăvirea de secetă. 

Andi Topală