-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Impozitul local pe apartament va fi majorat cu o sumă modică, taxa pe case mari va scădea

spot_img

Noua variantă a proiectului de Cod Fiscal îndulcește prevederile privind imobilele

piata_imobiliara

Impozitul va creşte de anul viitor cu o sumă modică pentru toate apartamentele din blocuri cu peste trei etaje şi opt apartamente, cu câteva zeci de lei pentru locuinţele din clădiri vechi de peste 30-50 ani şi va fi redus pentru locuinţele spaţioase, mai mari de 150 metri pătraţi, potrivit Mediafax.

Modificările sunt incluse în cea mai recentă formă a proiectului noului Cod Fiscal, care elimină actualele condiţii pentru reducerea sau majorarea valorii impozabile a clădirii, în funcţie de care este calculat impozitul anual pe locuinţă.

Noul proiect al Codului Fiscal menţine prevederea potrivit căreia pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul este calculat prin  aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii şi că valoarea impozabilă este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate, exprimată în metri pătraţi, cu o anumită sumă fixă şi un coeficient de corecţie stabilit în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea.

Nu a fost păstrată regula conform căreia, pentru un apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie este redus cu 0,10 puncte.

Eliminarea acestei menţiuni presupune că fiecare familie care locuieşte într-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje şi opt locuinţe va plăti de anul viitor cu până la 10 lei în plus. 

Suma totală colectată suplimentar urmează să se ridice la câteva zeci de milioane de lei, având în vedere că în România sunt locuite aproximativ 3,6 milioane apartamente.

O altă facilitate pe care, conform actualului proiect, Guvernul nu o va mai păstra este cea prin care valoarea impozabilă a clădirii, în funcţie de care este calculat impozitul anual, este redusă cu 20% pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă şi cu 10%, pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Proprietarii de locuinţe din clădiri vechi vor plăti în consecinţă, de anul viitor, un impozit mărit cu câteva zeci de lei, deoarece suma de achitat va fi raportată la o valoare de impozitare care nu va mai include această reducere.

Noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia nici regula care stabileşte că, pentru o clădire utilizată ca locuinţă şi a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătraţi sau fracţiune din aceştia.

Fără această prevedere, proprietarii de case cu suprafaţă mare vor plăti de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent.

În noua variantă a Codului Fiscal, cifrele cu care sunt calculate valoarea impozabilă a clădirii, inclusiv cele reprezentând coeficientul de corecţie, sunt similare celor actuale, modificările la suma de plată rezultând doar din nepreluarea acestor condiţii.

S.Z.