4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:04
No menu items!

Importanţa peştelui în alimentaţie

spot_img

Importanţa peştelui în alimentaţie

Bogat în nutrienţi esenţiali, peştele are beneficii deosebite pentru sănătate, prin proteinele conţinute, aminoacizii indispensabili, mineralele, vitaminele B6, B12, D şi A şi acizii omega-3. Specialiştii consideră că peştele este o parte foarte importantă a alimentaţiei sănătoase, deoarece creşte energia fizică, măreşte tonusul psihic şi ajută în lupta contra obezităţii.

Includerea în alimentaţie a peştelui sau a uleiului de peşte ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge, reducând riscul de deces datorat bolilor cardio-vasculare. Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă regulat acizi graşi omega-3 întâlniţi în peşte, reuşesc să reducă cu mai mult de o treime pericolul de a muri de boli de inimă.

Grăsimile omega-3 din peşte sunt importante pentru dezvoltarea optimă a creierului unui copil şi a sistemului nervos, iar copiii ale căror mame nu au consumat peşte sau omega-3 în timpul sarcinii şi al alăptării, pot suferi de dezvoltare întârziată a creierului şi chiar Alzheimer. Acizii graşi omega-3 fluidizează sângele, scad tensiunea şi colesterolul, îmbunătăţesc capacitatea de învăţare şi memorare şi stimulează imunitatea. Acizii graşi fluidizează sângele şi împiedică acţiunile responsabile de tromboză.

Se pare că acizii graşi polinesaturaţi de tip omega-3 au un rol esenţial în păstrarea bunei dispoziţii şi a sănătăţii, contribuind la elixirul fericirii.

Roxana Mera