0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:24
No menu items!

Impactul COVID este de lungă durată: simptomele, dar și anticorpii rezistă și șase luni

spot_img

Două noi studii recent publicate, unul elvețian, altul finlandez, arată că simptomele de COVID-19 precum oboseala, insuficienţa respiratorie sau pierderea gustului, se pot prelungi mai mult de şase săptămâni la unul din trei cazuri, relatează EFE. Impactul coronaviruslui este de lungă durată și în ceea ce privește prezenta anticorpilor care previn reinfectarea.

Cercetători de la Universitatea din Geneva şi alte instituţii au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19, dintre care o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Potrivit experţilor, acest procent ridicat impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparţin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă.

Simptomele cele mai comune sunt oboseala, urmată de insuficienţa respiratorie, pierderea mirosului şi a gustului şi, în proporţie mai mică, tuse persistentă şi dureri de cap, arată studiul.

„Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi”, a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.

Universitatea din Geneva a explicat că studiul va urmări pacienţii şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.

Un studiu finlandez publicat vineri sugerează că marea majoritate a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 au anticorpi în organism chiar şi la şase luni după infectare, nivelul în anticorpi fiind cu atât mai ridicat cu cât forma bolii COVID-19 este mai gravă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cercetarea, elaborată de Institutul naţional de sănătate şi asistenţă socială din Finlanda (National Institute for Health and Welfare – THL), a investigat 867 de adulţi testaţi pozitiv pentru COVID-19 în primăvară şi relevă că 792 dintre ei (91,3%) încă aveau anticorpi neutralizanţi în sânge la cel puţin şase luni după infectare.

Potrivit institutului finlandez, rezultatele acestui studiu concordă cu alte investigaţii recente în urma cărora s-au descoperit de asemenea anticorpi neutralizanţi la persoanele infectate, deşi cantitatea totală de anticorpi s-a diminuat treptat în lunile ulterioare infectării.

Cu toate că încă nu se ştie cu certitudine, experţii cred că anticorpii neutralizanţi sunt cei care dau imunitate împotriva COVID-19, dar deocamdată nu este clar ce cantitate a acestora este necesară pentru a evita o nouă infectare şi nici cât timp durează această protecţie. Durata protecţiei nu este cunoscută nici în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Conform concluziilor preliminare ale studiului institutului finlandez prezentate în octombrie, aproape toate persoanele investigate aveau anticorpi împotriva COVID-19 la patru luni după infectare.