4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:04
No menu items!

IMM-urile din România au o nouă lege: Statul, obligat să asigure finanțare de 0,4% din PIB

spot_img

Plen_parlament_SZ

Diversificarea surselor de finanțare pentru programele destinate IMM-urilor, pentru asigurarea a 0,4% din Produsul Intern Brut (PIB), este una dintre prevederile noii legi a IMM-urilor, adoptate marți de Camera Deputaților, cu 318 voturi pentru și niciunul împotrivă.

”Aceste modificări aduse Legii 346/2004, cunoscută ca Legea IMM-urilor, au drept scop transpunerea în legislaţia românească a celor 10 principii prevăzute de iniţiativa Comisiei Europene Small Business Act (SBA). Măsurile de operaţionalizare a acestor principii sunt menite să confere valoare adăugată mediului de afaceri la nivel comunitar. Principalul scop al acestei noi măsuri legislative este de a asigura şanse egale tuturor IMM-urilor şi a ameliora cadrul juridic şi administrativ pe întreg teritoriul UE”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru IMM-uri (DIMMMAT).

Potrivit noilor prevederi, autoritățile sunt obligate să facă Testul IMM, care va fi o consultare a firmelor înainte de demararea procesului de avizare a actelor normative. Testul constă în efectuarea unui sondaj cu privire la potențialele efecte generate în activitatea IMM-urilor de introducerea noilor reglementări.

”Evaluarea rezultatelor Testului IMM, trebuie să conducă la identificarea corecţiilor care se impun în definitivarea proiectului de act normativ. Cu această ocazie, devine obligatorie consultarea organizaţiilor reprezentative ale întreprinderilor mici şi mijlocii privind conţinutul proiectelor de acte normative, al analizelor de impact şi a Testului IMM”, se precizează în comunicatul DIMMAT.

Noua lege a IMM-urilor cuprinde și unele dispoziții speciale referitoare la achizițiile publice în cazul firmelor care subcontractează părți din contracte. Concret, va exista obligația includerii de prevederi privind termenele și modalitatea de plată a subcontractanților.

”În acest fel se va evita amânarea plăților de către primii contractori a celor care prestează (subcontractanți) în mod efectiv lucrările sau livrează bunurile, în majoritatea cazurilor fiind IMM-uri”, au mai transmis autoritățile.

Acestea vin în completarea dispoziţiilor care dispun că IMM-urile beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii.

Noua lege introduce și principiul numărului constant, însemnând că introducerea unor noi sarcini administrative (obligaţii de raportare/conformare) pentru IMM-uri trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.

Prin completările introduse, se va acorda sprijin firmelor prin facilitarea accesului la fondurile externe nerambursabile, prin proiectarea şi implementarea unor programe destinate IMM-urilor, precum:

•             fond de microfinanţare a IMM-urilor axat pe dezvoltarea spiritului antreprenorial, inovare de vârf şi introducerea noilor tehnologii;

•             programe speciale de cercetare, dezvoltare şi consultanţă privind managementul, marketingul, networkingul, investiţiile în IMM-uri, în vederea furnizării de soluţii pragmatice pentru creşterea funcţionalităţii şi performanţelor firmelor pe piaţa internă şi internaţională;

•             fond pentru cofinanţarea realizării de produse ecologice:

•             fond pentru minigranturi pentru microintreprinderi;

•             program pentru organizarea în fiecare regiune a ţării, a unor clustere inovative, focalizate pe produse pentru export, finanţate din fonduri europene, care să valorifice şi condiţiile specifice fiecărei zone;

•             fond capital de risc în vederea finanţării înfiinţării de start-up-uri inovative.

În România, în jur de 60% din numărul de salariaţi din economie lucrează în cadrul IMM-urilor, existând aproximativ 2,5 milioane de angajați în peste 700.000 de IMM-uri.

C.C.