Chiar și îmbrăţişările de complezenţă pot ajuta oamenii să îşi gestioneze emoţiile cu claritate şi mult mai eficient
Îmbrăţişările ne fac să ne simţim bine dintr-un motiv extrem de clar şi nu este vorba doar despre îmbrăţişarea plină de iubire care ne oferă sentimentul de căldură din inimă. Este mult mai mult decât atât. Aceasta are impact asupra întregului corp într-o asemenea măsură încât oamenii de ştiinţă consideră că este echivalentă cu efectele multor medicamente combinate asupra corpului în acelaşi timp.
Potrivit terapeutului Josh Richardson, chiar şi impersonalele îmbrăţişări de complezenţă pot ajuta oamenii să îşi gestioneze emoţiile cu claritate şi mult mai eficient.
1. Reduc frica de moarte
Într-un studiu dedicat fricilor şi stimei de sine, pe care cercetătorii l-au publicat în revista Psychological Science s-a descoperit că îmbrăţişările şi atingerile reduc în mod semnificativ frică de moarte. Studiile au descoperit că îmbrăţişările – chiar şi în cazul în care acestea sunt făcute cu obiecte care nu sunt vii, cum ar fi un ursuleţ de pluş – ajută la ameliorarea fricilor existenţiale. “Îmbrăţişările inter-personale sunt un mecanism atât de puternic încât chiar şi obiectele care stimulează atingerea de către o altă persoană, pot ajuta la instalarea unui simţ de importanta existenţială în cineva,” scrie Sander Koole în studiul său.
2. Stimulează producţia de oxitocina
Oxitocina este un neurotransmiţător ce acţionează la nivelul sistemului limbic, care este centrul emoţional al creierului, creând sentimente de împlinire, reducând anxietatea şi stresul şi chiar făcând mamiferele monogame. Acesta este hormonul responsabil pentru faptul că suntem astăzi aici. Vezi această mică perla ce este eliberată în timpul naşterii, făcând mamele să uite de toată durerea extraordinară pe care au suportat-o în timpul travaliului şi care le face apoi să vrea să petreacă timp cu noi şi să ne iubească. Un nou studiu efectuat la the University of California sugerează că acesta are un efect similar de civilizare asupra bărbaţilor, făcându-i să fie mai tandri şi mai iscusiţi în începerea relaţiilor şi în crearea legăturilor sociale. De asemenea, creşte libidoul şi performanţele sexuale ale subiecţilor testaţi. Cu cât există mai multe îmbrăţişări între parteneri şi implicit niveluri ridicate de oxitocina, cu atât presiunea arterială şi pulsul sunt mai scăzute. Substanţa chimică este legată şi de legăturile sociale. “Oxitocina este o neuropeptida, care în principal produce sentimentul de devoţiune, încredere şi legătura”, a declarat psihologul universităţii, DePauw. “Ea chiar pune fundaţia biologică şi structura necesară conexiunilor între oameni.” Atunci când îmbrăţişăm pe cineva, se eliberează oxitocina în corp prin intermediul glandei pituitare, micşorând pulsul şi nivelurile de cortizol din sânge. Cortizolul este hormonul responsabil pentru stres, presiune arterială marita şi boli de inimă.
3. Micşorează ritmul cardiac
Îmbrăţişând pe cineva putem simţi o căldură în inimă, însă potrivit unui studiu, aceasta poate fi şi un medicament: Într-un experiment efectuat la the University of North Carolina, Chapel Hill, participanţii care nu avut niciun contact cu pertenerii lor au prezentat un ritm cardiac crescut cu 10 bătăi pe minut comparativ cu cele 5 bătăi pe minut în cazul celor care şi-au îmbrăţişat persoanele apropiate în timpul experimentului.
4. Stimulează producţia de dopamină
Tot ceea ce facem implica protejarea şi stimularea curgerii de dopamină. Multe droguri funcţionează prin acest mecanism. Problemele legate de sistemele sociale pot produce depresii serioase şi alte afecţiune mentale. Nivelurile scăzute de dopamină joacă un rol important în cadrul bolii degenerative Parkinson, dar şi în cadrul dereglărilor de stare, iar îmbrăţişările se spune că ajustează aceste niveluri. Dopamină este responsabilă pentru starea noastră de bine şi pentru motivaţie! Îmbrăţişările stimulează creierul să elibereze dopamină, care este hormonul plăcerii. Tomografiile dezvăluie faptul că atunci când îmbrăţişezi oameni sau asculţi muzica ce te încântă, creierul tău eliberează dopamină chiar şi în anticiparea acestor momente. Senzorii de dopamină sunt zonele pe care le stimulează multe droguri precum cocaină şi metamfetaminele. Prezenţa unor anumite tipuri de receptori de dopamină este de asemenea asoiciata cu căutarea de senzaţii tari.
5. Stimulează producţia de serotonină
Serotonină este eliberată atunci când te simţi important sau plin de însemnătate. Izolarea şi depresia apar atunci când serotonină este absenţa. Probabil că din acest motiv oamenii intră în organizaţii criminale – cultura promovează experienţe care produc eliberarea de serotonină. Îmbrăţişările stimulează eliberarea de endorfine şi serotonină în sânge, care pot cauza plăcere şi neagă durerea şi tristeţea, în acelaşi timp scăzând şansele unor probleme cardiace, a problemelor de greutate şi măresc durata de viaţă. Chiar şi o îmbrăţişare a animalelor de companie are un efect relaxant, ce reduce nivelurile de stres. Îmbrăţişările prelungi măresc nivelurile de serotonină, îmbunătăţind starea interioară şi creând fericire.
6. Bebeluşii îmbrăţişaţi mai mult sunt mai puţin stresaţi când sunt adulţi
Vrei să faci ceva pentru generaţia următoare? Îmbrăţişează-i cât sunt mici. Un studiu efectuat la Emory University asupra şobolanilor a descoperit o legătură între atingere şi eliberarea de stres, mai ales în primele părţi ale vieţii. Cercetarea a ajuns la concluzia că se aplică şi în cazul oamenilor, explicând faptul că dezvoltarea copiilor – inclusiv modul în care ei gestionează stresul atunci când sunt adulţi – depinde de o combinaţie între înzestrarea naturală şi cât de mult au fost îngrijiţi şi iubiţi.
7. Echilibrul parasimpatic
Îmbrăţişările echilibrează sistemul nervos. Pielea conţine o reţea de centuri de presiune, minuscule, de forma unor ouă, numite corpusculi Pacinian, care pot simţi atingerile şi care sunt în directă legătură cu creierul prin intermediul nervului vag. Răspunsul galvanic al pielii cuiva care primeşte şi oferă o îmbrăţişare arata o schimbare în conductivitatea pielii. Efectul umezelii şi al electricităţii din piele sugerează o stare mult mai echilibrată în sistemul nervos – parasimpatic – după îmbrăţişare.
8. Întăreşte sistemul imunitar
Cercetările au arătat că hormonii “îmbrăţişării” sunt factori de reglare ai sistemului imunitar. Acest lucru înseamnă că imbratsiarile au o insemntate şi mai profundă, în modul în care sistemele noastre funcţionează relativ la ceilalţi, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul imunitar. Concluzionând, putem spune că îmbrăţişările produc un răspuns de relaxare al organismului – ele ajută să schimbe modul în care corpul tău gestionează atât stresul fizic cât şi cel social, întărind răspunsul sistemului imunitar, pentru că acesta să îşi împlinească menirea pe care o are!
Olimpia Diaconiuc