-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:02
No menu items!

Imagini ireale cu Kim Jong Un în apă până la brâu dând indicații oficialilor care notează cu pixul în carnețel

spot_img

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat gestionarea „iresponsabilă” de către guvernul său a inundaţiilor legate de recenta furtună Khanun, au informat marţi media de stat, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Filmările lor îl arată pe Kim într-un câmp de orez inundat din zona Nampho, în apă până la genunchi, dându-le instrucţiuni unor oficiali cu aspect sever şi care iau notiţe în timp ce stau la rândul lor în picioare în apă.

Daunele „nu au fost o calamitate din cauza dezastrelor naturale, ci un dezastru uman din cauza iresponsabilităţii (…) leneşilor”, a spus el, conform agenţiei oficiale de presă KCNA. Potrivit KCNA, Kim „i-a criticat sever” pe oficialii guvernamentali, atacându-l în special pe prim-ministrul Kim Tok Hun.

Acesta din urmă „a ocolit şantierul o dată sau de două ori cu atitudine de spectator”, a continuat agenţia. Furtuna tropicală Khanun a trecut la începutul lunii august prin Coreea de Nord, o ţară vulnerabilă la inundaţii din cauza lipsei infrastructurii şi a defrişărilor. Un chei avariat şi un sistem de drenaj inadecvat au favorizat inundarea a peste 560 de hectare de teren, inclusiv câmpuri de orez esenţiale, conform presei de stat nord-coreene.

Potrivit KCNA, Kim a emis ordine de a-i „pedepsi sever” pe cei responsabili. Vizitând terenurile agricole inundate din comitatului Anbyon din estul ţării, Kim a mustrat autorităţile locale încă de pe 14 august. Săptămâna trecută, el a lăudat armata pentru că a ajutat la salvarea recoltelor în provincia Kangwon. Premierul „a lăsat aproape în întregime munca de reconstrucţie în seama armatei”, a spus atunci Kim, potrivit KCNA.

O „remaniere semnificativă a guvernului nord-coreean pare inevitabilă”, a observat Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong. Consiliul de Securitate al ONU a acuzat săptămâna trecută Phenianul că investeşte foarte mult în programul său de arme nucleare, în timp ce populaţia nu are acces la produse de bază. Ţara a fost lovită periodic de foamete în anii 1990, estimările variind între sute de mii şi milioane de victime.

Conform agenţiei de informaţii de la Seul, economia nord-coreeană se află într-un „cerc vicios”, cu o creştere negativă între 2020 şi 2022 şi un PIB care a scăzut cu 12% în 2022 faţă de 2016.

Informaţiile KCNA arată că problemele alimentare s-au înrăutăţit în ţară, a spus An Chan-il, un dezertor devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii despre Coreea de Nord.

„Trebuie găsit un ţap ispăşitor pentru mânia oamenilor înfometaţi”, a explicat el pentru AFP, apreciind că premierul va fi în curând demis sau chiar sancţionat. Marţi, Coreea de Nord a informat Japonia despre planul său de a lansa un satelit în curând, denunţat imediat de Tokyo şi Seul.

D.Constantin