Oamenii din capitala cehă, Praga, au construit o masă de 1.600 de metri și au organizat marți o cină publică pentru a celebra sfârșitul blocării țării din cauza pandemiei. Locuitorii s-au întins pe străzile orașului și peste faimosul său pod Charles după ce guvernul a ridicat restricțiile la adunările mari, transmite CNN. Imaginile spectaculoase au făcut înconjurul lumii, în timp ce multe alte state se luptă cu pandemia.
Republica Cehă a pus rapid în aplicare o blocare la începutul focarului global de coronavirus și a devenit una dintre primele țări care le-a spus cetățenilor să poarte măști – ajutând-o să evite pandemia și să ușureze restricțiile mai devreme decât multe alte națiuni.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat însă că pandemia nu s-a terminat, iar Republica Cehă interzice în continuare multor străini să treacă granițele sale – o regulă care a permis ca evenimentul să aibă loc.
„Vrem să sărbătorim sfârșitul crizei coronavirusului cu oamenii care se întâlnesc și arătând că nu le mai este frică să se întâlnească cu alții. Că nu le este frică să accepte o mușcătură de sandwich de la cineva„, a spus Ondrej Kobza, proprietarul cafenelei din Praga care a organizat evenimentul, a declarat agenției de știri Agence France-Presse.
„Toată lumea trebuia să facă ceva pentru a fi aici, a aduce mâncare sau o floare. Ideea era ca toată lumea să se implice”, a spus Kobza. Mesele erau împodobite cu fețe de masă și flori albe, iar localnicii beau și împărțeau mâncare în timp ce soarele apunea peste oraș.
O țară de aproximativ 10 milioane de euro, Republica Cehă a văzut în jur de 12.000 de cazuri Covid-19 confirmate și 349 de decese, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Aceste cifre sunt relativ mici în comparație cu unii dintre vecinii săi europeni apropiați.
Uniunea Europeană a aprobat oficial marți un set de recomandări care vor permite călătorilor din afara blocului să viziteze țările UE, luni după ce și-a închis granițele externe ca răspuns la pandemie.
Așa cum se așteptase pe larg, lista celor 14 țări nu include Statele Unite, a căror rată actuală de infecție cu Covid nu îndeplinește criteriile stabilite de UE pentru ca ea să fie considerată „o țară sigură”.