6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:39
No menu items!

Ilustrul Leonardo da Vinci

spot_img

Ilustrul Leonardo da Vinci

Om de spirit universal şi artist inegalabil, om de știință și inventator, Leonardo da Vinci a încarnat spiritul universalist al epocii renascentiste, rămânând unul dintre cei mai importanți oameni ai istoriei vremii. Deschizător de drumuri în arte plastice, prin forța incredibilă de anticipare, unicul om prin viziunea sa, a afirmat cu tărie înainte de a se stinge din viaţă: „Voi dăinui.”.

Născut în mica localitate Vinci, de lângă Florenţa, Leonardo a fost îngrijit de mama sa, apoi de familia bunicului paternal, părinţii săi nefiind căsătoriţi. Leonardo a învățat să scrie și să citească in limbile italiană şi latină acasă, având cunoștințe de matematică și muzică, dar legea nu-i permitea să meargă la universitate, fiind copil bastard.

Prima sa pictură, realizată la vârsta de paisprezece ani, a fost un dragon puternic pe un scut, interpretare ce a amuţit audienţa. Marile tablouri, celebre în lume, sunt: „Bunavestire” , „Madonna Benois” şi „Închinarea magilor”.

Intrat în slujba ducelui Lodovico Sforza, Leonardo s-a stabilit la Milano şi a semnat un contract pentru pictarea unor lucrări destinate bisericii San Francesco Grande, născându-se astfel lucrarea „Madona din grota cu stânci”. Lucrarea „Cartea despre lumină și umbră” conține teoria perspectivei aeriene și a culorilor, combinând elemente de hidraulică, geometrie şi optică.

Marea compoziție murală, „Cina cea de taină” a fost realizată în fosta sală de mese a mănăstirii dominicane „Santa Maria delle Grazie”, atingând culmea măiestriei artistice a pictorului controversat. Spre deosebire de alți pictori, Leonardo a reprezentat desfășurarea dramatică ce-a urmat rostirii cuvintelor „Unul dintre voi mă va vinde”, moment în care Apostolii, revenindu-şi din surpriza primei clipe, și-au exprimat în diverse mod revolta sufletească, iar Iuda, cuprins de panică, a schițat un gest de apărare, toate acestea fiind imortalizate perfect.

 „Preţuieşte în viaţă lucrurile mici, căci o lumânare va reuşi ceea ce soarele nu va putea niciodată: să lumineze în întuneric.”

Roxana Mera