4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:58
No menu items!

Ilie Sârbu și Dan Șova, dosar nou la DNA, disjuns din cel al lui Viorel Hrebenciuc

spot_img

Senatorii Ilie Sârbu, Dan Șova dar și deputatul Gabriel Vlase vor fi cercetați penal de DNA într-un dosar nou, disjuns din cel în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc

Dan Sova_Hrebenciuc_SZ

Procurorii spun că Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta că și-ar fi folosit influența în partid, prin prisma funcției de conducere pe care o are, pentru a obține pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite. De asemenea, senatorul Sârbu este acuzat că a sprijinit grupul infracțional organizat al lui Viorel Hrebenciuc.

Dan Șova și deputatul Gabriel Vlase sunt acuzați de DNA de trafic de influență.

Concret, anchetatorii spun că Șova i-a cerut lui Viorel Hrebenciuc sprijinul în partid, pentru a obține funcția de președinte PSD, în dauna candidaților Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea.

HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect așa. Și cum am vorbit cu tine la faza cu președintele și modernizezi puțin – adică să mai fie și activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forță imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

ȘOVA DAN: Partidul merge.

rechizitoriu DNA

În schimb, Dan Șova trebuie să-l convingă pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege care să abroge articolul referitor la folosirea influenței de partid pentru a obține foloase.

HREBENCIUC VIOREL: Și mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune așa: influențarea în calitate de șef – nu șef…

ȘOVA DAN: De partid.

HREBENCIUC VIOREL: …de partid, nu știu ce, organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

ȘOVA DAN: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL: Exact. Și atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent și Mediafax a preluat-o anul trecut, înțelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influențare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influențare!

ȘOVA DAN: Da, da.

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliți.

ȘOVA DAN: Toți!

HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…

ȘOVA DAN: Nu, codul integrității…

HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îți spun, suntem degeaba. Tot așa, mă chemase pentru asta acum câțiva ani și zic: Domne, dar vedeți că e așa? Și zice:Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Brașov și la acesta, la Sârbu și la mine, e trecută asta.

ȘOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câțiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteți nebuni? Și mi-au spus: Puișor, dăm ce ați reglementat voi. Voi ați scris, noi aplicăm.

HREBENCIUC VIOREL: Exact.

ȘOVA DAN: Modificați legea.

HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

ȘOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiției cu inteligență.

rechizitoriu DNA

 Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alți 13 inculpați au fost trimişi în judecată, joi, de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro, după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

M. Nedelcu