4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:47
No menu items!

Ilie Bolojan, atac la Ciucă și Ciolacu: Se putea face mai mult în administrarea țării

spot_img

Unul dintre cei mai influenți lideri ai PNL, Ilie Bolojan, critică, într-un interviu pentru Europa Liberă, Coaliția PSD-PNL-UDMR pentru că s-a limitat la a administra țara și nu a început reforme vitale.

Liderul liberal Ilie Bolojan avertizează că, dacă schimbarea Guvernului nu se realizează în cursul lunii iunie, atunci „rotativa” nu se mai poate face până la toamnă din cauza vacanței parlamentare.

Înlocuirea cabinetului Nicolae Ciucă s-a amânat din cauza grevei generale a profesorilor.

Președintele PNL Bihor atrage atenția că amânarea reformelor asumate va duce la noi tensiuni sociale și la riscul ca administrații locale și firme să intre în blocaj economic.

Motivul? Bugetele și investițiile mari precum drumuri, spitale și școli depind de banii europeni, care vin numai dacă se fac reforme. Iar asemenea eșecuri pot afecta și scorul electoral al PNL, mai spune Ilie Bolojan, în condițiile în care alegătorii Partidului Național Liberal sunt oricum nemulțumiți.

În același timp, liderul liberal crede că la alegerile de anul viitor PNL ar trebui să candideze singur, nu în alianțe, cu unele excepții locale.

Întrebat dacă este dispus să preia din nou o funcție în administrația centrală, la București, anul viitor, Ilie Bolojan admite că s-ar putea gândi la această posibilitate.

Politicienii, vinovați de lipsa de încredere a populației și tensiunile sociale

Ilie Bolojan crede că politicienii sunt cei responsabili de prima grevă generală a cadrelor didactice din ultimii 18 ani.

Președintele PNL Bihor spune că liderii politici care au condus țara în ultimii ani au exagerat cu promisiunile în campaniile electorale, le-au promis profesorilor că situația din sistemul de învățământ se va îmbunătăți, după care, când au ajuns la guvernare, și-au dat seama că promisiunile nu pot fi îndeplinite.

În plus, crede Ilie Bolojan, profesorii au ieșit în stradă și pentru că s-au simțit discriminați față de alte categorii profesionale din sistemul public, precum magistrații, care au salarii mult mai mari și pot ieși la pensie la 50 de ani.

Ilie Bolojan este de părere că astfel, în România, s-au acumulat tensiuni care „puteau fi atacate, puteau fi dezamorsate de către această Coaliție care are două treimi și din păcate, din acest punct de vedere, se putea face mult mai mult.“

Liderul liberal leagă bunăstarea populației de realizarea reformelor, pentru că România mai are la dispoziție de la Uniunea Europeană, numai prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 20 de miliarde de euro.

Dar acești bani vin de la Bruxelles numai dacă statul face reforme precum cea a salarizării bugetarilor și a pensiilor de stat.

Ilie Bolojan subliniază că fără reformarea acestui sistem public, România poate ajunge peste un deceniu să aloce toate sumele încasate pentru plata pensiilor, iar până atunci investițiile demarate cu bani comunitari se vor bloca. Odată cu ele, administrații și firme riscă insolvența.

Soarta PNL, decisă de calitatea guvernării până la alegeri

Membru al PNL de 30 de ani, Ilie Bolojan a făcut și o analiză a situației electorale a partidului său, mai arată romania.europalibera.org.

Președintele filialei liberale de la Bihor, el spune că partidul are acum o cotă de aproximativ 20% în sondaje, dar ea poate scădea până la alegerile de anul viitor dacă miniștrii neperformanți nu sunt schimbați, nu se fac reformele care vor aduce bani României și nu se finalizează investiții.

Pe termen scurt, spune Ilie Bolojan, PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare dar anul viitor, liberalii ar trebui să candideze singuri și nu în alianță cu PSD.

Liderul liberal atrage atenția că o eventuală coabitare a PNL cu PSD pe termen lung poate fi luată în calcul „dacă această a doua etapă a coaliției va da rezultate.” Și avertizează: „Dar dacă nu faci performanță, credeți-mă, toate planurile vor fi spulberate!”

Ilie Bolojan transmite un mesaj tranșant și pentru restul clasei politice: „Dacă 80% dintre români cred că țara se mișcă într-o direcție proastă, ar trebui să nu mai fim liniștiți. Deloc!”.

                                                                                                                 Adina Silav