Declarațiile de avere și de interese din 2013 ale șefului Serviciului de Protecție și Pază (SPP), generalul Lucian Silvan Pahonțu, au fost scoase la lumină abia în 2018. Și asta, în urma unei serii de solicitări transmise de reporterii Sursa Zilei, atât Agenției Naționale de Integritate, cât și serviciului secret pe care Pahonțu îl conduce de peste 12 ani.
Astfel, pentru că documentele din 2013 lipseau atât din lista publicată pe portalul ANI (www.integritate.eu), cât și de pe site-ul SPP, unde era afișată doar ultima declarație de avere depusă în 2017, Sursa Zilei a transmis ANI o solicitare în care cerea informații generale despre riscurile legale pe care le implică nedepunerea, respectiv, nepublicarea declarațiilor de avere și de interese de către un funcționar public. Așa am aflat că nu doar șeful SPP riscă o amendă de până la 2.000 de lei. Aceeași sancțiune (amendă de la 50 la 2.000 de lei) este prevăzută de lege și pentru responsabilul cu înregistrarea și publicarea declarațiilor de avere din SPP, care se presupunea că nu a publicat și nici nu a transmis ANI declarațiile șefului, așa cum prevede legea, atâta vreme cât acestea nu erau publice. Iar, potrivit aceleiași legi (Legea nr. 176/2010), declarațiile de avere și de interese ale șefilor serviciului ar trebui păstrate nu doar pe site-ul instituției, ci și pe portalul ANI pe toată perioada mandatului și trei ani după încetarea acestuia. Iată ce prevede legea, potrivit răspunsului transmis de ANI Sursa Zilei:
În conformitate cu prevederile din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu modificările și completările ulterioare:
„Art. 2
Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 şi 2 şi se trimit Agenţiei copii certificate, împreună cu codul numeric personal al declarantului.
Art. 4
(2) Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1. Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării.
Art. 6
(1) Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese îndeplinesc următoarele atribuţii:
- a) primesc, înregistrează declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese şi eliberează la depunere o dovadă de primire;
- b) la cerere, pun la dispoziţia personalului formularele declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese;
- c) oferă consultanţă pentru completarea corectă a rubricilor din declaraţii şi pentru depunerea în termen a acestora;
- d) evidenţiază declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese în registre speciale cu caracter public, denumite Registrul declaraţiilor de avere şi Registrul declaraţiilor de interese, ale căror modele se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei;
- e) asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii. Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituţiei şi a Agenţiei pe toată durata exercitării funcţiei sau mandatului şi 3 ani după încetarea acestora şi se arhivează potrivit legii;
- f) trimit Agenţiei, în vederea îndeplinirii atribuţiilor de evaluare, copii certificate ale declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese depuse şi câte o copie certificată a registrelor speciale prevăzute la lit. d), în termen de cel mult 10 zile de la primirea acestora;
- g) întocmesc, după expirarea termenului de depunere, o listă cu persoanele care nu au depus declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese în acest termen şi informează de îndată aceste persoane, solicitându-le un punct de vedere în termen de 10 zile lucrătoare;
- h) acordă consultanţă referitor la conţinutul şi aplicarea prevederilor legale privind declararea şi evaluarea averii, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor şi întocmesc note de opinie în acest sens, la solicitarea persoanelor care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese.
Art. 29
(2) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de prezenta lege.
SPP: Declarațiile au fost transmise ANI, în 2013
Prin urmare, am revenit la SPP pentru a afla motivele pentru care șeful SPP nu a completat și nu a depus, în 2013, declarațiile de avere și de interese aferente anului 2012.
„Declaraţiile au fost transmise Agenţiei Naţionale de Integritate, în anul 2013, conform prevederilor legale. Declaraţiile de avere şi de interese se găsesc pe site-ul instituţiei.”, a venit răspunsul SPP. (document atasat)
Am verificat din nou în portalul ANI și surpriză. Pe 22 ianuarie, la ora 11:52:33, erau înregistrate 20 de declarații de avere și interese ale șefului SPP, Lucian Silvan Pahonțu, din perioada 2009 – 2017. Mai puțin cele din 2013.
A urmat o nouă solicitare transmisă către ANI, dacă într-adevăr agenția a primit de la SPP, în 2013, declarațiile lui Pahonțu și care este motivul pentru care acestea nu au fost publicate.
Răspunsul oficial al ANI vine după mai bine de două ore. Declarațiile de avere și interese apar pe portal, au fost publicate și ne sunt transmise în format pdf., pe email.
Urmarea: reporterii Sursa Zilei revin cu o nouă solicitare la ANI pentru a clarifica ce s-a întâmplat și pentru ca reprezentanții agenției să precizeze ora la care aceste declarații au fost publicate pe portal în ziua de 22 ianuarie 2018, în condițiile în care la 11:52:33 nu se regăseau în lista celor publice.
Explicațiile vin marți de la secretarul general al ANI, Silviu Popa: „Am verificat și este vorba despre o eroare. Declarațiile completate de dl. Pahonțu în 2013 au fost salvate cu prenumele greșit „Silvian” în loc de „Silvan”. S-a strecurat un „i” în plus. Am făcut și o simulare și, într-adevăr, dacă nu tastați prenumele cu acel „i” în plus, adică “Silvian” în loc de “Silvan”, nu apar. Așa funcționează portalul și e normal ca, dacă nu apar la căutare, să considerați că nu au fost depuse. A fost o eroare, dar, știți, noi avem de gestionat în jur de 8 milioane de declarații anual” , a venit scuza secretarului general al ANI.
Din 2009 – adică la aproximativ un an după ce a devenit funcțională – ANI a plătit, potrivit portalurilor specializate în monitorizarea achiziițiilor publice (elicitatie.ro, baniitai.info) peste 11,1 milioane de euro pentru serviciile IT și pentru arhivarea computerizată a declarațiilor de avere și de interese. Sumele au fost încasate de firma Star Storage, în baza a trei contracte (ultimul, publicat în 2014): un acord cadru, un contract privind furnizarea de “echipamente IT, licențe și servicii necesare implementătii proiectului cod SMIS 34972” și un contract de servicii de arhivare și servicii conexe.
Star Storage SA – compania care-i are ca acționari pe Cătălin Nicolae Păunescu și Liviu Goșa – este administrată, de la finele lui 2013, de un fost ofițer SRI Emilian Stănescu, despre care Sursa Zilei a relatat și anul trecut, și de Monica Antoneta Păunescu. Star Storage este nu doar un vechi partener al Asesoft și Teamnet în contractele cu statul, dar și un abonat fidel al unor instituții strategice.
Ce avere are șeful SPP
Potrivit ultimei declarații de avere, șeful SPP deține două terenuri (unul de 6.000 de mp care intră în “alte categorii de terenuri extravilane” și altul forestier, de 1,5 hectare), ambele primite moștenire. Pahonțu mai are o casă, cu o suprafață de 186 de mp, achiziționată în anul 2000, de soția sa, Elena – Mihaela Pahonțu, în cartierul Dămăroaia, din sectorul 1 al Capitalei.
Lucian Pahonțu a făcut un CAR la SPP, în 2016, în valoare de 130.000 de lei, a contractat un credit de nevoi personale, de 55.000 de lei, la BRD, în 2015, cu dată scadentă 2020, dar și un credit imobiliar, în 2016, la Unicredit. Creditul, în valoare de 225.000 de lei are data scadentă 2034. În ciuda contractării acestui credit, generalul Pahonțu nu a precizat în declarația de avere și ce bun imobil a achiziționat cu suma contractată la Unicredit, dar, potrivit ANI, legea nu îl obligă să declare obiectul achiziției decât atunci când devine proprietar cu drepturi depline al acestuia.
Potrivit aceleiași declarații, în 2016, Pahonțu a încasat un salariu de 185.862 de lei (15.488,5 lei lunar) din funcția de director al SPP, la care se adaugă 9.956 de lei – indemnizații pentru deplasări. Veniturile familiei Pahonțu sunt completate de veniturile soției directorului SPP – 68.968 de lei pe an (aproximativ 5.747 de lei lunar), încasate ca prodecan al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, din București.
Raluca Dan