4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:55
No menu items!

Ikea Pallady, invadat de ploșnițe. Insectele se ascund în lemn și se înmulțesc rapid. Capitala, la un pas de epidemie?

spot_img

Bucureștiul a devenit un oraș plin de ploșnițe. Insectele se răspândesc rapid. Atât căminele studențești cât și Biblioteca Națională s-au confruntat, și anul trecut,  cu aceste insecte mici care călătoresc nevăzute, printre oameni, și li se strecoară în haine sau bagaje.

Un nou caz a fost reclamat de un cetățean pe platforma Reddit. Acesta pretinde că de câteva zile, magazinul Ikea Pallady din București, se confruntă cu o invazie de ploșnițe, insecte plate, de dimensiuni mici, care se ascund cu ușurință în lemn și se hrănesc cu sânge, noaptea.

„De câteva zile Ikea Pallady se confruntă cu o problemă de nedorit pentru orice client sau angajat: ploșnițe. Conducerea nu face nimic în această privință, ci doar tot zic că o să facă dezinsecție mâine. Prin asta îmi fac datoria civică de a anunța oamenii care nu vor ploșnițe acasă (nu e de dorit așa ceva în niciun caz), să evite o perioadă Ikea Pallady”, a informat un cetățean pe platforma Reddit.

La solicitarea „Adevărul”, Ikea a declarat:

„La IKEA România, sănătatea și siguranța clienților și a colegilor noștri sunt o prioritate pentru noi. În ceea ce privește subiectul legat de prezența unor ploșnițe în cadrul magazinului IKEA Pallady, am inițiat imediat o investigație internă și în prezent analizăm circumstanțele legate de acest potențial incident. Din informațiile preliminare, zona posibil afectată este cea de depozitare recuzită a magazinului și nu s-au extins în zona comercială a magazinului sau în produsele de larg consum, destinate publicului. În funcție de rezultatele investigației, vom începe să implementăm imediat toate măsurile necesare pentru a rezolva problemele identificate”.

Ploșnițele au corpul aplatizat se pot ascunde cu ușurință în locurile foarte mici și înguste, cum ar fi în fisurile din parchet sau din perete, sub covoare, în spatele tapetului sau tavanului fals, în canapele sau ramele paturilor, în spatele tablourilor sau ramelor acestora și în multe alte locuri unde sunt dificil de identificat. În general prefera să rămână în grupuri, iar acolo unde există infestări mari este de asemenea și un miros specific neplăcut.

Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta. Combaterea se face cu insecticide speciale sau prin tratamente termice specifice, această insectă fiind sensibilă atât la temperaturi înalte (peste 50 grade celsius) cât și la temperaturi foarte joase (-18-20 grade celsius). Totuși există o diferență importantă în ceea ce privește tratamentele termice și anume că în timp ce expunerea la temperaturi înalte trebuie să fie pentru câteva zeci de minute pentru a afecta iremediabil insecta sau ouăle acesteia expunerea la temperaturi foarte joase trebuie fie efectuata pe parcursul câtorva zile pentru ca și ouăle să fie afectate prin înghețare.

D.Constantin