5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 20:05
No menu items!

IGSU: 2.448 de unități școlare pentru care era obligatorie obținerea autorizației de securitate nu au obținut-o

spot_img

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a precizat, joi, că la nivelul unităților de învățământ care funcționează în România, numărul total al celor pentru care era obligatorie obținerea autorizației de securitate și nu au obținut-o până în prezent este de 2.318 clădiri având destinația de unități școlare în învățământul preuniversitar și de 130 clădiri având destinația de unități școlare în învățământul universitar.

Există însă 1.756 clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul preuniversitar și 151 clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul universitar care au obținut autorizația de securitate la incendiu.

Potrivit unui comunicat al IGSU, în urma verificărilor, efectuate de specialiștii în domeniul preventiv, în cursul anului 2014, au fost constatate 20.345 încălcări ale legislației pe linia apărării împotriva incendiilor, 4.846 dintre acestea fiind remediate în timpul acțiunilor de control.

Instituția explică pe larg prevederile legislative în vigoare, dar și abrogate, în domeniul autorizării construcțiilor din punctul de vedere al securității la incendiu, cu referire specială la construcțiile destinate învățământului.

Astfel, potrivit IGSU, în conformitate cu prevederile cadrului legislativ în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația să solicite și să obțină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcțiile noi, de modificare a celor existente și/ sau la schimbarea destinației acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situații de urgență, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentațiile tehnice de proiectare.

Potrivit acelorași prevederi, adaugă IGSU, ulterior, proprietarul ori beneficiarul construcției deține obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu înainte de punerea în funcțiune a clădirilor ori spațiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Potrivit legii, autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale (securitate la incendiu).

Atât eliberarea avizului, cât și a autorizației de securitate la incendiu se realizează de către inspectoratele pentru situații de urgență, fără a fi percepute, solicitanților, taxe în acest sens.

Potrivit sursei citate, „în prezent, obligativitatea obținerii avizului/ autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor cu destinația de învățământ noi sau existente, la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației, și pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație”.