4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:49
No menu items!

Iese UDMR de la guvernare? Ce spune Kelemen Hunor

spot_img

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce nu intenţionează să iasă de la guvernare şi că rotativa guvernamentală nu priveşte UDMR. Hunor a admis, totuși, că le-a propus lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu declanșarea de alegeri anticipate, dar ideea nu mai este de actualitate, fiind respinsă. 

Întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, dacă UDMR intenţionează să iasă de la guvernare, Kelemen Hunor a subliniat că nu se pune problema.

”Nu avem de gând să ieşim de la guvernare. Noi ne-am angajat la această coaliţie pentru un mandat întreg. Nu s-a întâmplat nimic în această perioadă, nu a ieşit nimeni de la guvernare, nu a intrat nimeni la guvernare. Poate liberalii au mai pierdut câţiva deputaţi, dar asta este viaţa, aşa este în politică, mai pleacă unii. Au devenit mai mici, dar alte schimbări nu au fost. Deci nu se pune problema, nu avem de gând să ieşim, dar în România, după cum bine ştiţi, se poate întâmpla orice. E ţara tuturor posibilităţilor, cel puţin în politică”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a explicat că rotativa guvernamentală nu priveşte UDMR.

”Rotativa nu ne priveşte. Este un acord semnat între PNL şi PSD şi rotativa nu ne priveşte nici când vorbim de funcţia de prim-ministru, nici când vorbim de ministere. Se poate renunţa la această… dar asta trebuie să spui că nu mai există acest acord bilateral, dar atunci nu mai există nici rotativa. Sau dacă există rotativa, atunci este pe un acord. Se poate deschide subiectul, dar nimeni nu a zis să deschidem subiectul, fiindcă dacă deschizi acest acord, va fi greu de închis. Asta este problema. Poţi să faci rotativa pe acordul existent, foarte repede, în câteva zile, nu e o problemă să faci această rotativă şi între cei care au semnat acordul, deci PSD şi PNL, se poate discuta că asta e treaba lor. Eu nu mă bag în această discuţie, nu este treaba mea”, a explicat Kelemen Hunor.

El a arătat că, în 2021, a cerut ca acordul să implice şi UDMR, dar, spune el, ”nu s-a putut, nu s-a vrut”. ”Dacă vrei să mă implici şi pe mine, atunci se deschide tot ce înseamnă înţelegerea pe rotativă şi va fi foarte greu de închis. Aduce mai multe complicaţii inutile decât dacă mergi pe ceea ce ai semnat. Eu nu vreau să dau sfaturi nimănui cum să facă şi mai ales că este o înţelegere între ei. Iniţial, în 2021 le-am spus să facem înţelegere în trei. Nu s-a putut, nu au vrut. Aveau argumente. Am acceptat şi am spus faceţi voi. Dacă atunci nu au vrut, de ce vor acuma? Nu suntem vizaţi în acest acord. Şi nu s-a schimbat nimic în sensul că am fi noi mai puţini, ei mai mulţi sau invers, ca să schimbăm ceva în această perspectivă de a rearanja poziţiile în coaliţie sau în guvern. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple. Pot fi complicate foarte repede, în 24 de ore. Eu nu spun că nu, dar până la această oră eu zic că lucrurile sunt simple, există un acord. Dacă ei respectă acordul, rotativa se face foarte repede”, a subliniat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă peste o lună vom avea un nou guvern, liderul UDMR a răspuns că vom avea acelaşi guvern cu acelaşi premier.

”În 20 mai vom avea acelaşi guvern cu acelaşi premier. În 20 iunie vom avea un nou guvern. Dacă se respectă acordul, lucrurile sunt simple. Dacă se redeschide acordul şi toată negocierea de la capăt, atunci lucrurile trebuie discutate. Dar în acest moment nu a venit nimeni de la conducerea PNL, şi aici mă refer la preşedintele PNL, şi să spună că acest acord nu mai este valabil”, a explicat Kelemen Hunor.

Cel mai rapid calendar pentru rotativa guvernamentală începe abia în 26 mai, spune preşedintele UDMR. „În 26 mai începe procedura – că aşa este în acord prevăzut – şi până în 30-31 mai se poate da vot în Parlament şi depunerea jurământului”, a afirmat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă noul premier va fi Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR a precizat că ”aşa e logic şi firesc”. ”Dacă propune PSD, şi aşa este logic şi firesc, atunci el va fi, bineînţeles”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, despre anticipate: „Eu am propus această soluţie”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai dezvăluit că a discutat în cerc restrâns cu partenerii de coaliţie despre alegerile anticipate şi chiar el a venit cu această idee, dar că aceasta nu mai este fezabilă acum, deoarece propunerea a fost respinsă.

”A fost o discuţie într-un cerc restrâns între preşedinţii partidelor din coaliţie. Fiecare a discutat apoi în partid. Într-adevăr, eu am propus această soluţie. Nu mai este fezabilă soluţia, fiindcă nu există o înţelegere, un consens şi aici sunt câţiva actori fără de care nu se poate ajunge la anticipate. În primul rând majoritatea şi apoi preşedintele republicii”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a dorit anticipate, liderul maghiar a explicat că a înţeles de la liberali că şeful statului nu a dorit alegerile anticipate. ”Eu nu am vorbit cu preşedintele, dar de la liberali am înţeles că nu”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat, de asemenea, dacă liberalii şi-au dorit alegeri anticipate, Kelemen Hunor a precizat că unii liberali şi-au dorit, alţii nu. ”Mulţi dintre ei mi-au zis că da. Am avut această discuţie şi formală şi informală şi mulţi au zis că da, dar au ajuns la concluzia că nu. De ce am spus eu că ar fi bine să facem alegerile anticipate? Am avut câteva argumente. În primul rând, anul 2024 va fi un an al stagnării. Nu va fi un an al instabilităţii politice, că nu poţi să spui că dacă ai alegeri e instabilitate, dar este stagnare, categoric. Dacă alegerile sunt în iunie, asta înseamnă că imediat după sărbătorile de iarnă toată lumea intră în pregătirea listelor campaniilor electorale şi se termină undeva spre 14-15 decembrie cu al doilea tur la prezidenţiale. Asta înseamnă că tot anul 2024 este un an pierdut, fiindcă administraţia centrală şi o parte din administraţia locală aşteaptă să vadă cine va câştiga alegerile şi care va fi direcţia”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
 
Potrivit acestuia, ”alegerile cele mai importante, cele care arată direcţia, sunt la sfârşitul anului”. ”Şi am spus că singura modalitate de a prelua presiunea şi de a anula presiunea de pe anul 2024 e să aducem alegerile parlamentare cu un an înainte, fiindcă asta se poate. Altceva nu poţi să aduci mai înainte, doar alegerile parlamentare. Am spus că în septembrie – octombrie, putem face, avem  coaliţie, avem majoritate, avem guvern. Şi atunci, în 2024, la europarlamentare poţi să faci o campanie cu tematică europeană, la locale ai posibilitatea de a face alianţe locale, dacă doreşti, mai ales că ştii care e coaliţia şi la prezidenţiale fiecare are o marjă de manevră foarte mare şi am elibera anul 2024. Ăsta a fost argumentul meu principal”, a declarat Kelemen Hunor.
 
Întrebat unde s-au blocat discuţiile, el răspunzând că nu a existat un consens. ”Că vom analiza şi fiecare vine şi spune ce doreşte şi liberalii au ziscă nu. PSD ar fi fost de acord, aşa am înţeles eu. Dar nici nu mai contează, fiindcă nici eu nu vreau să fiu omul care indiferent despre ce se vorbeşte, eu vin cu subiectul alegerilor anticipate. Acest subiect, din punctul meu de vedere, pe agenda publică, politică, nu mai există, fiindcă nu am reuşit să construim un consens şi fără toţi actorii implicaţi în această direcţie nu se poate”, a precizat preşedintele UDMR.
 
R. Dan