-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:56
No menu items!

Ieftinirea pâinii a tras toate prețurile în jos. Alimentele s-au ieftinit cel mai mult în septembrie

spot_img

paine

Prețurile de consum au scăzut cu 0,6% în luna septembrie față de august, iar Institutul Național de Statistică (INS) arată că nivelul inflației a fost influențat, în mare măsură, de reducerea prețurilor de consum la pâine.

Astfel, produsele de morărit și panificație s-au ieftinit cu 8,8% față de luna august. La acest capitol, prețul pâinii a scăzut cel mai mult, cu 11,6%, urmat de cel al făinii și al produselor de franzelărie, care s-au ieftinit cu 7,5%.

”Creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni față de precedentele 12 luni, determinată pe baza IPC este de 4,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum este de 4,1%”, arată INS.

Față de luna august, mărfurile alimentare s-au ieftinit cu aproape 1,8%, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cel mai mult, cu 0,4%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 0,04%.

La capitolul alimente, cel mai mult s-a ieftinit pâinea, iar cea mai mare scumpire s-a produs la legume, al căror preț a crescut cu peste 4 procente. Fasolea boabe s-a scumpit cu aproape 2%, în timp ce cartofii s-au ieftinit cu 6,4%.

Față de luna august, s-au mai ieftinit uleiul și zahărul. La mărfurile nealimentare, s-au ieftinit mașinile de aragaz și combustibilii. Cea mai mare scumpire au înregistrat-o serviciile de transport CFR, cu o creștere de peste 6%.

În prima parte a lunii august, Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

“La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei”, a declarat la 7 august guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernul a decis reducerea TVA la pâine la 9%, începând cu luna septembrie, scopul declarat fiind acela al reducerii evaziunii fiscale din domeniu. Executivul estimează că, în acest an, măsura va avea un impact bugetar de 80 de milioane de lei în acest an, respectiv o scădere a încasărilor între 350 și 380 de milioane de lei în următorii trei ani.

Cosmina Croitoru