5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 20:10
No menu items!

I-a venit rândul la DNA și primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan „Pinalti”.UPDATE: La ce minister duc acuzațiile

spot_img

Gheorghe Ștefan „Pinalti” este pus, miercuri, sub acuzare în dosarul în care se verifică direcționarea unor sume mari de bani din bugetul public în interesul personal

Pinalti_SZ

UPDATE. Gheorghe Ștefan a fost pus sub acuzare pentru operațiuni financiare incompatibile cu funcția publică și folosirea influenței de lider politic, în vederea obținerii pentru sine sau alte persoane, de foloase necuvenite. Gheorghe Ștefan a refuzat să dea declarații azi anchetatorilor, spunând că vrea timp pentru a-și pregăti apărarea. Anchetatorii i-au spus să vină săptămâna viitoare pentru audieri. Procurorii i-au impus măsura controlului judicar, necesară pentru împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărirea penală. Practic, primarul din Piatra Neamț trebuie să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului întocmit de poliţie şi, să nu părăsească România fără încuviinţarea prealabilă a procurorului, acesta având şi interdicţia de a deţine sau folosi arme. gheorghe Ștefan a refuzat să facă declarații presei, la ieșirea de la DNA

Începând cu anul 2009, Gheorghe Ștefan a administrat în fapt, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori. SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite.

comunicat DNA

Pentru a-și asigura o parte din aceste sume, procurorii susțin că Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții. Necesarul fondurilor pentru lucrările de alimentare cu apă a comunelor era evaluat de consiliile județene, dar propunerea de finanțare se ducea la Ministerul Dezvoltării, unde era ministru Elena Udrea. MDRT comunica valoarea anuală a fondurilor alocate.
Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț. În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan. În această modalitate, spune DNA, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani, în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA. Prin urmare, folosindu-se de influența sa, legată de funcția de conducere deținută în cadrul unui partid, suspectul Gheorghe Ștefan a asigurat finanțarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparținea și pe care o administra în fapt.

Practic, primarul din Piatra Neamț, membru al Fundației Mișcarea Populară, a fost citat de procurorii DNA după ce aceștia au administrat mai multe probe strânse în urma perchezițiilor din februarie. Atunci, DNA a anunțat că se fac cercetări cu privire la mai multe persoane cu funcții publice din cadrul Primăriei Neamț. Procurorii anticorupție au deslușit și păienjenișul de firme și asociați, interpuși ai lui Pinalti din acest caz. Practic, administratorii societăților comerciale aveau rolul de direcționare a sumelor de bani din bugetul public, către firmele agreate.

Cristi Ciupercă