Măsura închiderii magazinelor la ora 18.00 a stârnit un val de reacții contradictorii și pare susținută doar de cei care au impus-o. Specialiștii în Sănătate și studiile la nivel mondial din ultima perioadă arată că restricția este nu numai ineficientă, dar poate reprezenta un risc major în apariția de noi focare de Covid-19.
Consilierul pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Ștefan Voinea, a lansat pe facebook un mesaj în care argumentează inutilitatea măsurii de închidere a magazinelor la ora 18.00 și spune că nu a găsit nici măcar un indiciu că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar putea fi o soluţie pentru combaterea pandemiei.
„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19.
Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.
Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris pe Facebook consilierul Ștefan Voinea.
Ce spun experții în sănătate
Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş susține că restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice.
„Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare. Dacă se aplică restricţia orei dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş, citat de adevărul.ro
Oana Geambaşu, expertul român în sănătate publică desemnat de Comisia Europeană să coordoneze studiile privind modul în care noul coronavirus afectează populaţia statelor membre spune că măsura de a închide mai devreme magazinele comportă riscuri majore.
„Dacă se reduce numarul de ore în care populaţia are acces la supermarketuri, putem avea un rezultat de aglomerare, ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţăr, şi posibil un efect exact opus, de super-spreading”, a atras atenţia experta”.
Prefectul Capitalei a declarat duminică seara că măsura închiderii magazinelor la ora 18.00 va fi rediscutată zilele acestea.