1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:23
No menu items!

Hoț de manuscrise literare, arestat de FBI în New York

spot_img

Un escroc misterios, care a preluat identitatea unor editori şi agenţi pentru a fura manuscrise de cărţi nepublicate prin intermediul unei înşelătorii internaţionale de phishing, a fost prins în cele din urmă de FBI. Aceștia l-au arestat, miercuri, pe  bărbatul de 29 de ani pe aeroportul „John F Kennedy” din New York, potrivit news.ro.

Filippo Bernardini, un italian în vârstă de 29 de ani angajat la editura londoneză Simon & Schuster, ar fi furat din 2016 originalalele a mai multor sute de manuscrise şi draft-uri. 

Hoţul, aflat în activitate cel puţin din 2016, a încercat, şi uneori a reuşit, să pună mâna pe o sută de texte inedite, creaţii de Margaret Atwood, Jennifer Egan, Anthony Doerr, Sally Rooney sau Ethan Hawke, precum şi pe cea a unui laureat al premiului Pulitzer. Dar şi o serie de documente de la autori mai puţin cunoscuţi, chiar începători. 

Escrocul ar fi subtilizat un număr care nu a fost determinat de manuscrise de carte şi de romane de-a lungul scurtei sale cariere, dar prolifică, de infractor, scrie Le Figaro. 

Pentru a strânge acest număr record de manuscrise, el a pretins că este editor sau personalitate la Hollywood. A fost cu atât mai convingător cu cât părea să stăpânească perfect codurile lumii editoriale.
 

Pentru a-şi atinge scopurile, Filippo Bernardini elaborase o procedură de phishing destul de clasică, care constă în uzurparea identităţii unui interlocutor privilegiat – în speţă editori, agenţi şi alţi oameni de litere – pentru a-i fi trimise manuscrisele digitale pe care le dorea.

Din punct de vedere tehnic, el imita adresele de e-mail şi numele domeniilor profesionale modificând o literă sau două. De exemplu, „m” era înlocuit cu „rn”. Escrocul dezvoltase şi un site web fals al unei agenţii literare din New York, către care a putut să redirecţioneze doi angajaţi înainte de a le fura acreditările şi de a avea acces la baza de date a companiei. 

Potrivit FBI, Filippo Bernardini ar fi creat cel puţin 160 de nume de domenii internaţionale de-a lungul ultimilor ani.