-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:26
No menu items!

Horia Colibășanu și alți doi alpinisti au supraviețuit unei avalanșe în Nepal. Au fost îngropați în zăpadă

spot_img

Horia Colibăşanu şi alți doi alpiniști au supraviețuit unei avalanșe la 6.800 de metri altitudine pe muntele Dhaulagiri, din Nepal, în noaptea de duminică spre luni. Colibășanu, Marius Gane şi Peter Hámor au fost nevoiţi să taie cortul în care se aflau pentru a se salva.

 Cei trei alpinişti se vor întoarce în tabăra de bază, unde vor decide dacă vor mai continua ascensiunea spre vârf.

„Noaptea trecuta, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalansa a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabara 1”, se arată într-o postare pe pagina lui de Facebook.

Muntele Dhaulagiri este al șaptelea cel mai înalt munte din lume.

Alpinistul Horia Colibăşanu a anunţat, în 18 martie, că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019, şi anume deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri.

Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu, care are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane – sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.

Cei trei sportivi urmau să aibă o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.

Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibăşanu în iunie 2017 cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele: Ordinului Naţional “Steaua  României”, în grad de Cavaler.