6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:30
No menu items!

Hollande: Franța nu are de ce să „roșească” pentru politica sa față de romi

spot_img

hollande

Președintele francez Francois Hollande a afirmat marți că guvernul „nu are de ce să roșească” pentru politica sa față de romi, în aceeași zi în care a fost dat publicității un raport care arată că expulzările au atins un nivel record în 2013, relatează AFP.

Franța a expulzat în 2013 aproximativ 20.000 de romi evacuați din taberele lor, adică de două ori mai mulți decât în 2012, potrivit unui raport prezentat de Liga pentru Drepturile Omului (LDO) şi Centrul european pentru drepturile romilor (ERRC).

„Dacă îmi puneți întrebarea: Avem de ce să roșim pentru ce am făcut ? Nu”, a declarat Hollande în cadrul unei conferinţe semestriale de presă, respingând o „politică a cifrelor” şi afirmând că totul a fost făcut în conformitate cu principiul „respectării drepturilor”.

„Este o chestiune foarte dificilă pentru că există efectiv o populație de origine română, romii, care vine în Franța, se instalează, pleacă din nou și care caută un adăpost aici”, a afirmat preşedintele francez, subliniind totuşi că „nu există alte reguli decât punerea în aplicare a legii, ceea ce încercăm să facem”.

„Am căutat întotdeauna să respect cele două principii: cel al ospitalităţii şi, în acelaşi timp, al respectării drepturilor”, a spus Hollande, adăugând că acest subiect ar trebui să fie „tratat la nivel european”, iar statele ar trebui să „coopereze”.

Potrivit raportului publicat marţi, în 2013, autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011.

De asemenea, au avut loc 22 de evacuări în urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane.

Aproximativ 17.000 de romi, în principal originari din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numărul expulzărilor este ridicat deoarece unele persoane au fost deportate în mai multe rânduri.

„Evacuările forţate sunt expresia politicii de respingere a romilor”, care „a luat amploare” în timpul guvernării de stânga, spun autorii raportului, adăugând că „autorităţile doresc un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine”. Totuşi, potrivit raportului, această politică este „nejustificabilă, costisitoare și inutilă” pentru că ea nu-i poate împiedica pe romi să se întoarcă în Franța.

Uneori, familiile se stabilesc din nou într-o tabără desfiinţată, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, citând exemplul unei tabere în apropiere de Porte de la Chapelle (periferia nordică a Parisului).

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a apărat frecvent politica Guvernului de desfiinţare a taberelor rome, motivând că, în opinia sa, „romii au vocaţia să revină în România sau în Bulgaria”.

În septembrie, el a pus la îndoială voința romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză în cadrul guvernului.

C.A.