2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:27
No menu items!

Hidrologii avertizează asupra pericolului de inundații în nordul, centrul și vestul țării

spot_img

inundatii

Debitele vor fi în creştere „din cauza efectului combinat al precipitaţiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, propagării şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă”, informează marţi Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

Creşteri de debite şi niveluri vor fi pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Suceava, Moldova, Bistriţa, Bârlad şi Prut, bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului, pe râul Siret şi pe cursurile inferioare ale Vedei şi Argeşului, potrivit unui comunicat de presă al ANAR.

Pe râurile din bazinul superior al Timişului şi pe cele din Dobrogea, debitele vor fi staţionare, iar pe celelalte râuri, debitele vor fi în scădere.

De asemenea, se vor produce creşteri de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu din estul şi sudul ţării, în bazinele Vedei, Neajlovului şi Sabarului, din cauza precipitaţiilor prognozate şi a dislocării podurilor de gheaţă, ca urmare a temperaturilor ridicate, însă nu vor fi atinse cotele de apărare în următoarele zile.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) din bazinele Siret, Prut, bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului şi din Dobrogea vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare. Aglomerările de gheţuri formate anterior pe Bistriţa amonte de acumularea Izvorul Muntelui şi pe râul Dorna se vor menţine.

„Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR se comportă în condiţii de siguranţă, iar echipele Apelor Române adaptează programele de exploatare, în vederea asigurării atenuării tranşelor de viitură, dacă va fi cazul. Totodată, sunt pregătite utilajele operative de intervenţie. Se menţine în permanenţă legătura cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratele generale/judeţene de Urgenţă”, potrivit comunicatului.

Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează autorităţile să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor şi să îndepărteze, acolo unde este cazul, materialele lemnoase şi vegetaţia care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sediile lor.

A.V.