1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:44
No menu items!

Hidroelectrica și-a dublat profitul net la 6 luni, pe fondul unei producții mari și prețurilor favorabile

spot_img

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are rezultate foarte bune pentru primele șase luni ale anului, în contextul precipitațiilor abundente și al prețurilor ridicate la energie electrică, potrivit unei analize publicate de Economica.net.

Compania a produs în primele șase luni ale anului peste 10 TWh de energie electrică, cu aproximativ 45% mai mult decât în perioada similiară a anului trecut. Cifra de afaceri a fost de peste 3,2 milarde de lei, la șase luni, cu 78% peste nivelul din primele șase luni ale anului trecut – 1,8 miliarde de lei.

Indicatorul EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) a crescut cu circa 95% față de primele șase luni din 2020, ajungând la 2,44 miliarde de lei.

În aceste condiții, Hidroelectrica a realizat în primele șase luni ale anului un profit net de circa 1,69 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2020. De altfel, profitul pe primele șase luni din 2021 este mai mare decât profitul companiei pe întreg anul 2020, de 1,45 miliarde de lei. Este cel mai mare profit la șase luni înregistrat vreodată de companie.

Hidroelectrica a beneficiat de o conjunctură foarte favorabilă, atât din cauza condițiilor meteo care au favorizat producția de energie electrică în hidrocentrale, cât și din cauza creșterii abrupte a prețurilor la energia electrică din piață.

După primele șase luni ale anului, prețul mediu spot al energiei electrice din România era de 291 de lei/MWh, cu peste 80% peste prețul mediu al perioadei echivalente din 2020. Această tendință se menține și în prezent: în iulie, prețul spot a ajuns la 462 de lei/MWh, maxim istoric al pieței românești, de două ori și jumătate față de prețul mediu al lunii iulie 2020.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW, și parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW, achiziționat recent.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu 80%, iar Fondul Proprietatea deține 20% din acțiuni.