4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:38
No menu items!

Henry Kissinger, „arhitectul” politicii externe americane, a murit la 100 de ani

spot_img

Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA și al cărui impact asupra politicii externe americane s-a întins pe parcursul a zeci de ani, a murit la vârsta de 100 de ani, miercuri, la domiciliul său din Connecticut. Anunțul decesului său a fost făcut de firma sa de consultanță, fără a fi furnizată o cauză anume.

Kissinger, născut Heinz Alfred Kissinger în Germania, într-o familie de evrei care a fugit de persecuția nazistă în 1938, a devenit cetățean american naturalizat în 1943. Călătoria sa remarcabilă l-a condus să devină o figură-cheie în politica americană, ocupând funcția de secretar de stat și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinților Richard Nixon și Gerald Ford.

Renumit pentru expertiza sa în domeniul relațiilor internaționale, moștenirea lui Kissinger este o tapiserie de realizări diplomatice și controverse. El a jucat un rol esențial în modelarea normalizării relațiilor cu China și în atenuarea tensiunilor dintre SUA și Uniunea Sovietică. Eforturile sale diplomatice i-au adus Premiul Nobel pentru Pace pentru negocierea acordului care a pus capăt războiului din Vietnam.

Henry Kissinger, fot secretar de stat al SUA, a murit. FOTO via AP
Henry Kissinger, fot secretar de stat al SUA, a murit. FOTO via AP

Rolul lui Henry Kissinger în Războiul din Vietnam și bombardarea Cambodgiei

Cu toate acestea, moștenirea lui Kissinger este marcată de controverse și critici. S-a confruntat cu condamnări internaționale pentru implicarea sa în extinderea operațiunilor militare americane în Vietnam și în bombardarea Cambodgiei în timpul Războiului din Vietnam. Criticii l-au catalogat drept criminal de război, acuzându-l că a sprijinit regimurile autoritare din Argentina, Chile, Indonezia și Pakistan.

În mediul academic și în politică, Kissinger era cunoscut pentru promovarea unei abordări „realpolitik”, punând accentul pe urmărirea intereselor naționale în detrimentul considerațiilor morale. Această perspectivă, numită de unii „narațiune întunecată”, a câștigat proeminență în perioadele de criză, cum ar fi anii 1970, și persistă și astăzi, potrivit profesorului de istorie internațională Mario Del Pero.

Influența lui Kissinger s-a extins dincolo de domeniul politic, ceea ce i-a adus statutul de celebritate națională. El a primit premii precum Medalia Prezidențială a Libertății și Medalia Libertății, subliniind importanța sa în politica americană.

Henry Kissinger, acuzat pentru crime de război

În ciuda realizărilor sale, ultimii ani ai lui Kissinger au fost marcați de controverse, scrie portalul american CNBC. Rolul său în politica externă a administrației Nixon, inclusiv în campania de bombardamente din Cambodgia, a fost supus unei noi examinări. Criticii, printre care regretatul scriitor Christopher Hitchens, au cerut urmărirea sa penală pentru crime de război.

După ce a părăsit serviciul public, Kissinger a fondat Kissinger Associates, un grup de consultanță internațională. Cu toate acestea, acțiunile sale de după încheierea mandatului au atras critici pentru personalizarea și comercializarea viziunii sale asupra politicii externe, lăsând o pată pe perioada în care a fost în funcție, potrivit unor analiști.

Lui Henry Kissinger îi supraviețuiesc soția sa, Nancy Maginnes Kissinger, și doi copii, Elizabeth și David, din prima sa căsătorie cu Ann Fleischer. În timp ce națiunea reflectează asupra moștenirii sale complexe, dezbaterea continuă pentru a stabili dacă a fost cel mai mare diplomat al Americii sau o figură pătată de pasajele întunecate ale deciziilor de politică externă din istoria modernă.

Emanuel Stan