O dezbatere extrem de importantă pe tema abonamentelor medicale, care a adus la aceeaşi masă reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului, alături de personalităţi din sistemul medical privat şi ai marilor angajatori din România, a avut loc în cadrul Health Forum, organizat de Intact Media Group.
Evenimentul „Health Forum: Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie”, moderat de Alessandra Stoicescu, Director Executiv Intact Media Group, este primul de acest fel, organizat de cea mai mare platformă multimedia din România de când a început pandemia.
Una dintre concluziile dezbaterilor a fost că prevenţia trebuie făcută prin politici publice, în care toată populaţia să aibă acces la programe de screening, esenţiale în depistarea timpurie a bolilor. De aceea, abonamentele medicale reprezintă o soluție, care și-a dovedit deja eficiența. Mai mult, este un model care a funcţionat cu succes în timpul crizei sanitare din ultimul an, oferindu-le angajaţilor acces rapid la serviciile sanitare private şi crescând în acelaşi timp productivitatea în companii. Din păcate, IMM-urile nu au acces în aceeaşi măsură la abonamentele medicale, astfel că autorităţile centrale trebuie să ia măsuri să implementeze un parteneriat dual, între sistemul public de sănătate şi cel privat.
La dezbateri au participat vicepremierul Dan Barna, ministrul Finanțelor Alexandru Nazare, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, dar și alți decidenți, specialiști și reprezentanți ai marilor firme din domeniu.
Pentru fiecare 1 euro investit în piața abonamentelor medicale, acest domeniu generează suplimentar 3 euro, ca valoare adăugată brută în economia României – contribuind astfel la economia locală și la crearea de noi locuri de muncă. Aceasta este una dintre concluziile studiului EY România, lansat în cadrul evenimentului „Health Forum – Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie”. Potrivit raportului EY, numai în anul 2019, investițiile realizate de sistemul medical privat au reprezentat aproximativ 2% din totalul investițiilor din economie din acel an.
Per total, piața abonamentelor medicale din România are un impact de 776 milioane euro la nivelul veniturilor pe lanțul valoric, ceea ce se traduce într-o valoare adăugată de 263 milioane Euro, echivalentul a 0,1% din PIB.
C. Dumitrescu