-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:59
No menu items!

Havrileț: ANRE va retrage licența de furnizare a energiei pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piață

spot_img

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va retrage licența de furnizare a electricității pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piață în luna ianuarie, a declarat, joi, președintele instituției, Niculae Havrileț, într-o dezbatere organizată în București de Energy Center.

În ianuarie, prețul energiei a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu față de primele zile ale anului. ANRE a demarat o investigație asupra cauzelor care au dus la această situație, în condițiile în care mai mulți traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piața spot, la prețuri mult mai mari.

La mijlocul lunii februarie, ANRE a retras licențele de furnizare traderilor Arelco Power și Arelco Energy.

Declarații Havrileț, conform Agerpres:

  • Am finalizat mai multe controale, investigații și am ajuns la concluzia că anumiți traderi au acționat greșit, punând în pericol contracte cu consumatori importanți, generând elemente de cost pentru operatorii de rețea și pentru furnizorii de ultimă instanță. Acestor traderi li s-a retras licența de furnizare, li s-au dat amenzi și considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmește pe piața liberă — pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piața liberă — considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multe atenție.
  • Consumatorii trebuie să fie foarte atenți cu ceea ce înseamnă denunțul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie și ești obligat să cumperi de pe piața spot, o piață foarte scumpă, sau de pe piața de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieței libere.
  • Au fost efectuate controale la 18 firme și au fost identificați șapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanță și pentru operatorii de rețea, pierderi pe care aceștia vor trebui să le recupereze în instanță.

T.S.