4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:15
No menu items!

Haosul relaxării: Redeschiderea Italiei, mai dificilă decât blocarea. Ce fac alte state?

spot_img

Italia, care a avut cel mai mare focar din Europa, intră, luni, într-o fază de relaxare, în ciuda protestelor politicienilor, oamenilor de afaceri și ale primarilor confuzi cu privire la planurile guvernului care au creat un sentiment de haos. Restaurantele pot oferi servicii de preluare a produselor, dar tratoriile, barurile și cafenelele nu pot găzdui clienții timp de câteva săptămâni. Mii de proprietari de întreprinderi mici le-au oferit primarilor cheile afacerilor lor, spunând că cerințele sunt imposibile, scrie New York Times.

Experți din întreaga Europă au avertizat că închiderea țărilor pentru a izola pandemia de coronavirus ar fi mult mai ușoară decât deschiderea lor din nou. Din ce în ce mai mult, asta pare să fie adevărat.

În țările lovite cel mai tare de virus, protestele s-au declanșat și frustrarea s-a instalat asupra modului în care guvernele au gestionat sau manipulat greșit relaxarea restricțiilor. 

Italia va permite restaurantelor să ofere servicii de preluare a măncării începând de luni, dar tratoriile, barurile și cafenelele nu vor avea voie să-și asume clienții timp de câteva săptămâni. Premierul Giuseppe Conte a apărat planul și performanțele guvernului. „Am făcut un plan bine articulat și bine structurat”, a spus el săptămâna trecută.

În Franța, profesorii spun că planurile de a redeschide treptat școlile începând cu 11 mai au creat un climat de confuzie. Nu erau siguri ce clase se vor deschide, câtor studenți li se va permite accesul și dacă măsurile le-ar asigura siguranța. Duminică, Franța a înregistrat 131.287 de cazuri și 24.895 de decese, iar cifrele par să se stabilizeze pe un platou înalt.

Și cum Spania se pregătește să relaxeze unele reguli de blocare în această lună, presiunea publică a obligat guvernul să se retragă pe pași cheie. Guvernul a interzis inițial copiilor să meargă afară, apoi le-a permis să-și însoțească părinții. Când opoziția politică și grupurile de părinți au protestat, le-a permis și lor să meargă la plimbări. Sâmbătă, adulții și adolescenții au fost lăsați să facă exerciții fizice pentru prima dată în șapte săptămâni.

Duminică, Spania a raportat 164 de decese și 838 de infecții confirmate, cel mai mic număr zilnic de la săptămâna de la mijlocul lunii martie, când națiunea a intrat în blocaj.

Chiar dacă bilanțul Spaniei va continua să se îmbunătățească, premierul Pedro Sánchez speră ca Parlamentul să extindă starea de urgență peste 10 mai, dar el conduce un guvern minoritar, iar principalul Partid Popular de opoziție a fost din ce în ce mai critic în ceea ce privește gestionarea crizei. Teodoro García Egea, secretarul general al Partidului Popular, a declarat duminică că partidul nu s-a angajat să sprijine o stare de urgență mai lungă.