Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a motivat și a făcut publică decizia de la începutul lunii martie, când a respins candidatura judecătoarei Mirela Sorina Popescu pentru un nou mandat de președinte al Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Astfel, din motivarea hotărârii Secției pentru Judecători rezultă că reprezentanții CSM au descoperit numeroase vulnerabilități în activitatea Secției Penale în perioada când aceasta a fost condusă de Mirela Sorina Popescu.
Astfel, printre altele, CSM a descoperit că la Secția Penală a ÎCCJ nu exista o repartizare echilibrată a activității pe completele de judecată. Din analiza datelor rezultă că, în 2015, s-a reținut un minim de patru participări la ședințele de judecată și un maxim de 83, în 2016 – minimum o participare și maximum 101, iar, în 2017, un număr minim de 16 participări și un număr maxim de 107.
Secția pentru judecători a CSM a observat că problemele de la Secția penală a ÎCCJ persistă de o perioadă lungă de timp și sunt o consecință a măsurilor manageriale dispuse de președintele Secției, adică de Mirela Sorina Popescu, care nu a identificat măsuri concrete, apte să conducă la diminuarea diferențelor foarte mari de participări la ședințele de judecată, deci și a dosarelor rulate pe ședințele de judecată.
S-au descoperit probleme și în privința termenului în care sunt redactate hotărârile pronunțate de judecătorii de la Secția Penală condusă de Mirela Sorina Popescu. Mai exact, Secția pentru judecători a CSM a descoperit că există hotărârâri pronunțate în 2015 care au stat nemotivate chiar și mai bine de doi ani. Reprezentanții CSM spun că, deși existau pârghii manageriale de redresare a situației întârzierilor din redactarea hotărârilor, Mirela Sorina Popescu nu a dat curs acestora.
MOTIVAREA DECIZIEI CSM POATE FI CONSULTATĂ AICI.
Cristi Ciupercă