11.1 C
București
luni, 4 noiembrie 2024 - 19:56
No menu items!

Haos în parchetele ieșene. Procurori importanți au dosare la Inspecția Judiciară

spot_img

Inspecția Judiciară a deschis dosare mai multor procurori din Iași. Foști șefi de parchete, acuzați de abuzuri

dna-iasi

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM are pe rol două dosare în care trei procurori importanți din Iași sunt judecați pentru abateri disciplinare grave. Este vorba de doi foști procurori ai structurii locale a DNA, precum și de fosta șefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Mai exact, vorbim despre Sorin Călin – fost șef al DNA Iași, Emilian Eva, fost procuror DNA Iași dar și în cadrul structurii centrale a DNA, și de Oana Andreea Nica, de la parchetul local.

Cel mai cunoscut dintre procurorii care trebuie să dea explicații în fața Secției pentru procurori este Emilian Eva pentru care Inspecția Judiciară a sesizat CSM cu săvârşirea abaterilor disciplinare prev. de art. 99 lit. a „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, art. 99 lit. l „imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”  şi art. 99 lit. t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, modificată şi republicată.

S-a reţinut că procurorul emilian Eva şi-a exercitat în mod necorespunzător responsabilităţile judiciare, nu a respectat dispoziţiile legale privind cercetarea penală a unor persoane şi s-a imixtionat în activitatea unui alt procuror desemnat să formuleze concluzii în faţa instanţei de judecată.

În același dosar este judecat disciplinar și fostul șef al lui Eva de la DNA Iași, procuror Sorin Călin, acesta fiind acuzat de manifestări care atunci atingere probității profesionale și de exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.

Trecutul controversat al procurorului Eva

Atât Emilian Eva cât și Sorin Călin sunt acum procurori la Parchetul Tribunalului Iași, după ce actualul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a schimbat mai mulți șefi ai structurilor teritoriale. Emilian Eva nu este la prima acțiune disciplinară avută pe rolul CSM, el scăpând într-un mod straniu din alte două verificări. Surse judiciare au declarat pentru SursaZilei că Eva a evitat sancțiuni în urma unor jocuri de culise.

Astfel, în perioada când activa în structura centrală a DNA procurorul Eva s-a ales cu plângere la Inspecția Judiciară chiar din partea unui fost coleg de-al său, procurorul Paul Petrovan – actualul prefect de București, care l-ar fi prins pe Eva încercând să intervină într-un dosar în care Petrovan ancheta un primar din Iași. Episodul de atunci s-a lăsat cu un scandal intern destul de puternic iar Eva, care și așa era într-o stare aproape conflictuală cu mulți dintre colegi, a fost nevoit să plece din DNA, iar dosarul disciplinar s-a închis până la urmă. Emilian Eva s-a retras pentru o perioadă la Parchetul Tribunalului Iași, dar a revenit în DNA, de data aceasta la structura teritorială din Iași a Direcției.

Aici a mai avut dosar disciplinar după un conflict cu concubina unui personaj anchetat de el într-un dosar cu interlopi din Iași. Din acel dosar Eva a scăpat, stranie coincidență, în perioada când a deschis un dosar penal mai multor judecători din Iași printre care se afla și fiul șefei Inspecției Judiciare a CSM. După închiderea dosarului disciplinar al lui Eva, nu s-a mai auzit mai nimic nici de dosarul penal al judecătorilor ieșeni.

Tot Eva este și procurorul  care a participat la „execuția” procurorului DIICOT Iași, Radu Moisescu, alături de fosta șefă a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, într-o speță ce putea fi mai mult de competența Inspecției Judiciare. De altfel dosarul instrumentat de Eva pe numele lui Moisescu nu a convins prea tare nici Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care deși pronunță sentințe cu executare în dosarele de corupție, de data aceasta l-a condamnat pe Moisescu la doi ani de închisoare cu suspendare, cu opinia a doi judecători din cei trei membri ai completului. Emilian Eva a fost procuror de caz în dosarul Moisescu deși pe plan local, la acel moment, era aproape de notorietate starea conflictuală dintre cele două personaje, după ce Radu Moisescu a avut o relație sentimentală cu o avocată apropiată de Eva. De altfel „relația” Eva – Moisescu nu s-a oprit aici, primul deschizându-i celui de-al doilea tot felul de dosare penale pentru motive aberante, de tipul că Moisescu câștigă bani la jocuri de noroc pe internet, bani pe care nu-i declară. Conflictul aproape evident dintre cei doi ar fi trebuit luat în calcul, iar un dosar penal pe numele procurorului DIICOT Iași trebuia să fie instrumentat de alt anchetator de la DNA.

Fosta șefă a Parchetului Judecătoriei Iași, acuzată de obstrucționarea Inspecției Judiciare

Implicarea Iuliei Diaconu în dosarul lui Radu Moisescu este confirmată chiar de procurorul Oana Andreea Nica, audiată ca martor în dosarul penal al procurorului DIICOT Iași. Aceasta le-a spus judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție că fostul procuror șef al DIICOT Iași a pus-o să întocmească notă scrisă de relații în care să povestească despre intervenția lui Moisescu în soluționarea unei cereri într-un dosar de la parchetul local și i-a spus că există informații că Moisescu a primit bani pentru acea intervenție.

Asta deși o astfel de problemă devenea strict de competența DNA Iași, cel care ar fi trebuit să ceară astfel de relații fiind eventual Emilian Eva.  De altfel, nu s-a reușit să se demonstreze că Moisescu a primit vreun ban, acesta fiind trimis în judecată pentru trafic de influență.

Oana Andreea Nica, în prezent procuror simplu la Parchetul Judecătoriei Iași, s-a ales acum și ea cu dosar disciplinar. Ea este acuzată de inspectorii judiciari de nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior date în scris și cu respectarea prevederilor legale, precum și de obstrucționarea prin orice mijloace a activității de inspecție derulată de Inspecția Judiciară.

 Cristi Ciupercă