4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:35
No menu items!

Hamas a folosit violența sexuală ca armă de război, în atacul din 7 octombrie. Lista ororilor comise

spot_img

La peste trei luni de la atacul terorist al grupului palestinian Hamas, încep să apară statistici detaliate despre utilizarea sistematică a violului ca armă de război, potrivit unui material documentar publicat de The Guardian.

Pe 7 octombrie 2023, o operațiune coordonată a mișcării islamiste din Fâșia Gaza asupra unor localități din Israel a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane și la răpirea altor 240. Răspunsul militar al Israelului împotriva Hamas a dus la moartea a aproximativ 25.000 de palestinieni.

Opinia publică a fost marcată de o înregistrare video din 7 octombrie, în care apare cadavrul unei femei tinere, dezbrăcată și întinsă cu fața în jos în spatele unei camionete.

După momentul atacului, autoritățile din Israel au fost sub presiunea unor urgențe imediate – îngrijirea răniților, recuperarea ostaticilor, identificarea și îngroparea celor decedați, ofensiva militară împotriva Hamas. Acest haos a generat deficiențe semnificative în păstrarea dovezilor privind violența sexuală și ceea ce a început să fie considerat ca fiind utilizarea sistematică a violului ca armă de război de către Hamas.

Cea mai importantă unitate de investigații a poliției israeliene, Lahav 433, încă analizează 50.000 de dovezi vizuale și 1.500 de mărturii ale martorilor și spune că nu poate estima numărul de femei și fete care au fost supuse unor violențe sexuale.

Prin compararea mărturiilor date poliției, a interviurilor publicate cu martori și a imaginilor foto și video realizate de supraviețuitori și de primii respondenți, The Guardian afirmă că există mai multe dovezi care se coroborează pentru cel puțin șase agresiuni sexuale. Două dintre aceste victime, care au fost ucise, aveau vârsta sub 18 ani.

Cel puțin șapte femei care au fost ucise au fost, de asemenea, violate în timpul atacului, potrivit profesoarei Ruth Halperin-Kaddari, juristă și avocată pentru drepturile femeilor, din examinarea dovezilor de până acum.

New York Times și NBC au identificat peste 30 de femei și fete ucise ale căror corpuri poartă semne de abuz, cum ar fi lipsa hainelor sau sânge în zona genitală.

Imediat după atac, copleșite de numărul mare de cadavre arse sau desfigurate, morgile au fost preocupate de identificare și nu au avut timpul sau capacitatea de a constata agresiunea sexuală cu ajutorul kiturilor de viol, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Mirit Ben Mayor.

Lipsa de personal calificat a fost, de asemenea, o problemă: potrivit cotidianului israelian Haaretz, există doar șapte medici legiiști în întreaga țară.

Cadavrele victimelor au fost scoase cât mai repede posibil din morgă pentru a fi date familiilor, pentru înmormântarea rapidă cerută de tradiția evreiască. Astfel, probele cruciale au fost îngropate. Unele examinări medico-legale postume sunt încă posibile, dar este puțin probabil ca întreaga amploare a violenței sexuale comise pe 7 octombrie să fie cunoscută vreodată.

Un voluntar dintr-o organizație care participă la operațiunile de prim ajutor a declarat că, într-un kibbutz, a dat peste o femeie goală de la brâu în jos, aplecată pe un pat și împușcată în ceafă. Într-o altă casă, el a descoperit o femeie moartă cu obiecte ascuțite în vagin, inclusiv cuie.

La baza militară Shura din centrul Israelului, unde au fost duși cei mai mulți dintre morți, rezervista Shari Mendes, care avea sarcina de a spăla cadavrele femeilor și de a le pregăti pentru înmormântare, a declarat pentru AFP: ”Am văzut femei care au fost violate, de la copile până la cele mai în vârstă. Eram într-o stare de șoc… Multe femei tinere au sosit în zdrențe cu sânge, doar cu lenjeria intimă, iar lenjeria intimă era adesea foarte însângerată. Comandantul echipei noastre a văzut mai multe femei-soldat care au fost împușcate în zona genunchilor, în părțile intime, în vagin sau în sâni”.

Cea mai detaliată relatare a unui martor este cea a unei tinere care a participat la festivalul de muzică Supernova, unde au fost uciși peste 350 de tineri. Martora, care a fost împușcată în spate, a declarat că se ascundea într-o zonă cu vegetație când a sosit un grup mare de bărbați înarmați de la Hamas, care au violat pe rând și ucis cel puțin cinci femei. „El îi taie sânul, îl aruncă pe drum și se joacă cu el”, a descris aceasta una dintre atrocități.

O femeie violată a fost „făcută bucăți”, iar o alta „înjunghiată în mod repetat în spate în timp ce era violată”, a declarat aceeași martoră într-un interviu pentru New York Times. Un alt supraviețuitor care se ascundea în același loc a declarat că a văzut cel puțin o femeie violată.

Unul dintre organizatorii festivalului, Rami Shmuel, care s-a întors la fața locului a doua zi după atac, a descris găsirea cadavrelor a trei tinere „goale de la brâu în jos, cu picioarele desfăcute”. „Una dintre ele avea fața arsă”, a spus el. O alta era „împușcată în față”, în timp ce ultima fusese „împușcată în toată partea inferioară a corpului”. O femeie care a supraviețuit violului în grup lângă zona concertului a fost tratată pentru traume psihice și fizice grave, a declarat poliția, și nu era în stare să vorbească cu anchetatorii.

Orit Sulitzeanu, directorul Asociației centrelor de criză pentru violuri din Israel, a declarat: „Toată lumea caută acea dovadă de aur, o femeie supraviețuitoare care să depună mărturie publică despre ceea ce i s-a întâmplat. Dar gândiți-vă bine: cineva care suferă cu o astfel de traumă, de ce ar trece prin așa ceva? Violența sexuală este subraportată peste tot. Acest lucru nu este diferit. Nu cred că, în prezent, este în interesul supraviețuitoarelor să meargă la poliție și cred că anchetele privind toate atrocitățile vor dura foarte mult timp”. Violul și agresiunea sexuală sunt considerate crime de război și o încălcare a dreptului umanitar internațional. Hamas a negat acuzațiile de violență sexuală.

Experții independenți numiți de ONU au declarat că „având în vedere numărul de victime, premeditarea și planificarea extinsă a atacurilor”, dovezile tot mai multe despre violuri și mutilări genitale duc spre concluzia că s-au comis crime împotriva umanității.

Tiberiu Szabo