-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:27
No menu items!

Hala Matache, pentru unii ruină, pentru alții monument

spot_img

Puiu Haşotti, ministrul Culturii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, din punctul lui de vedere, Hala Matache este „o ruină”, care trebuie mutată şi reconstruită folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu „impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti”.

Ministrul spune că Hala Matache ar trebui să devină un spațiu cultural, dar nu în locul unde se află acum, pentru că blochează circulația și proiectele de urbanism.

„Hala Matache nu trebuie să intre în coliziune cu interesul public al cetăţeanului şi cu urbanizarea Bucureştiului. Ea trebuie menţinută, dar trebuie mutată, cu cât mai multe elemente constitutive originale. Trebuie mutată în aşa fel încât monumentul să rămână, dar în alt loc, astfel încât să nu se împieteze asupra urbanismului circulaţiei în Bucureşti. (…) La ora actuală este un dezastru ceea ce se află la Hala Matache”, a mai spus ministrul Culturii.

De partea cealaltă, vicepreședintele Fundației Pro Patrimonio, arhitectul Șerban Sturza, a declarat pentru Sursa zilei că Hala Matache nu este o ruină. El spune că sub niciun motiv  nu trebuie mutată pentru că nu blochează circulația Bucureștiului iar planul urbanistic ar trebui să țină cont de ea, integrând-o modernizărilor.

Există documente care să demonstreze temeinicia acestui punct de vedere, a afirmat Șerban Sturza. Ministerul Dezvoltării și Primăria Capitalei au întocmit studii care dovedesc că a muta hala ar costa mult mai mult decât dacă ar fi menținută in situ. Pentru o ţară care vrea să facă economii ar trebui să conteze faptul că mutarea halei costă atât de mult, spune Șerban Sturza care a mai declarat:” Nu știm din ce motiv Primăria și-a schimbat punctual de vedere. Soluția mutării halei este iraţională iar ministrul Culturii se bazează pe date incomplete.”

Hala Matache Măcelarul din Bucuresti este un monument al arhitecturii inginerești din secolul XIX, construită de primăria Bucureștiului  între 1887 și 1899. Este situată în piața Haralambie Botescu nr. 10, București.

Cel care a realizat proiectul Halei a fost Serviciul tehnic comunal, în anul 1886. A fost construită în două etape: în 1887, apoi în anii 1898 și 1899. Construcția inițială a halei este formată dintr-o structură tipică halelor europene de secol XIX, din oțel nituit, suplă și perforată, acoperită în lateral cu suprafețe mari de sticlă și închideri de lemn.

Hala Matache Macelarul este, alături de Hala Traian, singura hală comercială de secol XIX care încă există în Capitală. Valoarea ei istorică și culturală este considerată una de excepție.

După ce inițial autoritățile publice au convenit că Hala poate fi păstrată fără a fi demolată sau strămutată, primaria Capitalei a decis, în cadrul proiectului de sistematizare a Bucureștiului, să demoleze hala,  Pentru că mai multe organizații nonguvernamentale s-au opus, primăria a propus un compromise: Hala Matache ar trebui mutată pe alt amplasament,37 de metri mai încolo.(S.S.)