4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:42
No menu items!

Hackerii ruși ameninţă că vor ataca 300 de site-uri din România. Printre acestea, site-urile Președinției și STS, dar și ale unor ministere

spot_img

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a amenințat, sâmbătă, că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică – al cărui site a fost supus unui atac de câteva ore în noaptea de vineri spre sâmbătă – a transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi.

Astfel potrivit anunțului făcut de Killnet pe contul său de Telegram, sunt avute în vedere redacţii de presă, instituţii publice importante, hoteluri, pensiuni, site-uri de rezervări şi partide politice.  

Printre instituţiile ale căror site-uri sunt vizate sunt Președinția României, Guvernul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătăţii, MAI, dar şi ANAF, Jandarmeria Română sau STS.  

„Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică recomandă implementarea măsurilor de securitate cibernetică necesare asigurării funcţionării normale a paginilor web, a reţelelor şi sistemelor informatice, atât pentru cele personale, cât şi pentru cele care aparţin entităţilor de stat sau private. DNSC face aceste recomandări în contextul în care o grupare de criminalitate cibernetică a publicat pe canalul de Telegram propriu informaţia că s-ar afla în spatele mai multor atacuri şi, totodată, a postat o listă de site-uri web din România (instituţii, media, partide politice, business, cultură, etc.) care, spun ei, vor fi în aceste zile noi ţinte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS)”, au transmis autorităţile.  

Potrivit acestora, „obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor şi a serviciilor web, distrugerea reputaţiei şi panicarea utilizatorilor din România”.  

„Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică face apel la calm şi la vigilenţa tuturor utilizatorilor în mediul online, în perioada următoare. Expertii DNSC recomandă monitorizarea atentă si implementarea rapidă şi precisă a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice.”

Măsurile de securitate cibernetică sunt incluse în ghidul care poate fi accesat şi descărcat de aici https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021

Raluca Dan