-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:52
No menu items!

Hackerii pro-ruși, atacuri cibernetice la Eurovision

spot_img

Hackerii pro-ruși au încercat să efectueze mai multe atacuri cibernetice în timpul semifinalelor și al finalei concursului Eurovision 2022. Poliția italiană a fost în alertă maximă, iar planurile le-au fost dejucate.

Poliția italiană a zădărnicit atacurile unor grupări de hackeri pro-ruși în timpul semifinalelor și finalei de sâmbătă a Eurovision Song Contest de la Torino din perioada 10 – 14 mai, au anunțat autoritățile italiene duminică.

În timpul operațiunilor de vot și a spectacolelor concurenților, poliția a declarat că a ”atenuat și respins” mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii de rețea din partea grupului de hackeri ”Killnet” și a afiliatului său ”Legion”.

”Diverse atacuri informatice de natură Ddos, îndreptate asupra infrastructurilor de rețea în timpul operațiunilor de vot și a spectacoluluiartistic au fost atenuate în colaborare cu conducerea ICT Rai și Eurovision TV. Au fost identificați de Cnaipic (Centrul Național de Protecție Informatică Anti-Infracțională pentru Infrastructuri Critice) al Poliției Poștale numeroși ”PC-zombi” folosiți pentru atacul cibernetic. Analizele ulterioare au subliniat cartografierea geografică a atacurilor din străinătate”, au transmis oamenii legii.

Pe 11 mai, „Killnet” a revendicat un atac la site-urile mai multor instituții italiene, inclusiv Senatul, camera superioară a parlamentului italian și Institutul Național de Sănătate (ISS), a informat agenția de presă ANSA.

De când Rusia a invadat Ucraina, multe guverne occidentale au ridicat nivelurile de alertă în așteptarea unor posibile atacuri cibernetice asupra sistemelor și infrastructurii IT.

Orchestra ucraineană Kalush a câștigat sâmbătă Eurovision Song Contest cu melodia ”Ștefania”, primind pe un val de sprijin public și revendicând o victorie emoționantă, care a fost salutată de președintele țării, Volodimir Zelenski.

Rusia, interzisă la Eurovision

Rusiei i-a fost interzisă participarea la competiția din acest an de către Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU).  ”Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, permiterea înscrierii Rusiei ar discredita concursul”, a spus un purtător de cuvânt al EBU la vremea respectivă.

Acest lucru s-a întâmplet în ciuda unei declarații anterioare care susținea neutralitatea politică a competiției.

Nu este prima dată când Rusia este exclusă din concurs. Ultima oară, Ucraina a fost cea care a interzis țării să concureze, când a găzduit competiția în 2017. Reprezentantei Rusiei, Julia Samoylova, nu i-a fost permisă intrarea în țară. Kievul a susținut că artista a cântat în Crimeea intrând în regiune prin Rusia, ceea ce este ilegal în Ucraina.

                                                                                                                    Adina Silav