DIICOT anunţă că face cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice în cazul atacului cibernettic care a afectat luni activitatea mai multor spitale din București şi din ţară. Hackerii au cerut o răscumpărare de de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO).
Cercetările au fost declanşate în urma sesizării a două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice.
”La data de 12.02.2024, două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu faptul că, în zilele de 11 şi 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat şi infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecinţă blocarea funcţionării acestui sistem şi a comunicaţiilor de orice fel, precum şi restricţionarea accesului la bazele de date informatice”, anunţă DIICOT.
În cauza constituită au loc cercetări, in rem, privind săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.
”Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, transmite DIICT.
Răscumpărare de 157.000 euro
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat că este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale. Au fost afectate în total 25 de spitale. Celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi se fac investigaţii suplimentare.
Hackerii au cerut o răscumpărare de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO).
Atacatorii nu au specificat numele vreunei grupări care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail.
Directoratul și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută.
Adina Bucur Silav