Premierul Dacian Cioloș și ministrul Economiei Costin Borc au abordat joi problema companiilor în care statul este acționar, afirmând că vor să impună o strategie profesionistă de management și să evite situațiile în care membrii consiliilor de administrație (CA) din partea statului sunt simultan funcționari în ministere, numiți doar pentru a avea venituri mai mari.
Declarații Cioloș:
- Companiile la care statul este acționar au fost lăsate în derivă, fără o viziune bine stabilită asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă națională. S-a început un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participațiune a statului a rămas în derivă, fără să se definească obiective clare, ce se vrea de la aceste companii și cum se pot integra în dezvoltarea economică a României.
- Am discutat, în consecință, și despre guvernanța corporativă. Un alt obiectiv important al nostru este să aducem acest mod de management la companiile statului și i-am cerut domnului vicepremier să vină cu niște ambiții clar definite la câte companii să aplicăm Ordonanța 109 — sperăm noi să fie amendată cu câteva clarificări în Parlament — și așa cum e ea este important ca în aceste companii de stat să avem nu numai viziune, ci și managementul competent și atunci să trecem la managementul profesionist. Statul să-și definească foarte bine obiectivele, inclusiv prin reprezentanții în AGA și CA. Să avem chiar și din partea reprezentanților statului o reprezentare profesionistă și nu doar să punem acolo niște oameni ca să aibă în plus la salariu, pentru că lucrează pe salarii mici la stat, din păcate aceasta a fost abordarea până acum.
- Câteva din aceste companii dețin”branduri naționale”, pentru că gestionează resurse naturale ale României care pot fi puse în valoare printr-un management profesionist. Obiectivul guvernului technocrat nu este să vândă bunurile statului și să facă privatizări. Nu în sensul acesta vedem noi lucrurile. Întâi trebuie să definim ce vrem cu ele, ce potențial au și pe urmă vedem cum valorificăm mai bine acest capital.
- Vrem să lăsăm o viziune privind potențialul de dezvoltare economică a României prin punerea în valoare a mediului economic privat, cât și a găsirii locului în această dezvoltare economică a companiilor de stat pe care încă statul le coordonează.
Declarații Costin Borc:
- I-am prezentat premierului un set de măsuri pe care vrem să le implementăm în ceea ce privește prezența reprezentanților statului în adunările generale ale acționarilor și în consiliile de administrație și selecția personalului executiv. Am pus accent pe câteva lucruri care nouă ni se par absolut normale, cum ar fi de exemplu prezențele în AGA să nu mai fie remunerate, maximum doi reprezentanți ai statului, conform prevederilor legii, un tutelar și un supleant, neremunerați. Ei vor îndeplini mandatul pe care îl vor primi, în cazul ministerului, gândit în scopul implementării strategiei ministerului și strategiei românești în industriile respective, în întreprinderile respective.
- Vrem să responsabilizăm consiliile de administrație și vrem ca ministerul să nu fie administratorul direct al acestor societăți. Reprezentanții ministerului nu vor putea să aibă funcție de președinte în CA. Nu poți să fii director general în minister și președinte în consiliul de administrație. Nu ai timp să faci aceste lucruri dacă vrei să le faci bine. Nu suntem în favoarea prezenței corpului de control sau a Departamentului de audit în CA. Este un conflict de interese.
- I-am prezentat premierului o țintă de 13 întreprinderi în care Ministerul Economiei este acționar majoritar la care vom implementa Ordonanța 109 în forma ei actuală, printre care se află Societatea Națională a Sării, Societatea Națională a Apelor Minerale, CupruMin, Conversmin. Considerăm necesar ca în industria de apărare și în întreprinderile din această industrie să implementăm un management profesionist. Chiar dacă astăzi prevederile Ordonanței 109 nu ne obligă, putem ca selecțiile pe care le facem, să le facem în mod profesionist. Numai așa vom putea să ne prezentăm ca un partener de nădejde pentru înzestrarea Armatei Române.
T.S.