-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:58
No menu items!

Guvernul vrea să impoziteze „atențiile” oferite medicilor

spot_img

Executivul intenționează să-i absolve de răspundere penală pe medicii care primesc „atenții” fiscalizate

Guvernul intenționează să stabilească un cadru legal pentru „atențiile” primite de medici după administrarea tratamentului pacienților. În acest sens, se urmărește absolvirea acestora de răspundere penală, dar, în același timp, și impozitarea „atențiilor”.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, marţi, ministrului justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Vreau să lămuresc şi să fie foarte clar, medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, Ordonanţa 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbam în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul justiţiei, care a fost la întrevederi şi care, împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni săptămâna aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pentru că e o chestiune totuşi delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament şi reglementată într-o formă mult mai bună

Victor Ponta

Premierul a explicat că acele „contribuţii suplimentare” pe care pacienţii vor să le dea medicului şi asistentului care l-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiţii, cumulativ: să nu fie condiţionate de către medic şi asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical şi să fie declarate în aşa fel încât ele să poată fi impozitate. După îndeplinirea acestor condiţii cumulative, medicul trebuie să fie absolvit de răspundere penală, repsectiv de acuzații de corupție.

Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, critică acestă intenție a Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi, arătând că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o „atenţie” medicului şi că „această practică a şpăgii din sistemul sanitar” trebuie oprită odată pentru totdeauna.

Suntem pur şi simplu scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza şpaga dată doctorului. În nicio ţară civilizată un pacient nu dă o «atenţie» medicului. Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de «norme» care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor sa devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte

Alianţa Medicilor

Comunitatea online aminteşte că membrii săi au spus din start că sunt împotriva mitei – „o acţiune degradantă atât pentru medic, cât şi pentru pacient”.

Valeriu Motoc