Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, înaintea ședinței de guvern, că Executivul va adoptat o Ordonanța de Urgență prin care va supraimpozita profitul companiilor din energie.
Acestea vor plăti de anul viitor o contribuție de solidaritate în valoare de 60% pe profiturile care în 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile din perioada 2018-2021.
„Tot astăzi vom adopta o decizie care priveşte implementarea Regulamentului 1.854 privind supraimpozitarea profitului la companiile din domeniul energiei”, a menţionat Ciucă.
Potrivit economica.net, noua taxă de solidaritate se va aplica asupra diferenței de profit din acest an și următorul și profitul mediu al anilor 2018-2021 pentru toate companiile din sectorul petrolului, gazelor și rafinării, dacă profitul din anii 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei 2018-2021. Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.
OUG transpune un regulament european prin care această suprataxă pe diferența de profit ar urma să se aplice la nivelul UE. Impozitul se va plăti la 25 iunie, iar banii vor fi virați într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe, denumit “Contribuție de solidaritate”.
OUG prevede că banii strânși de guvern din suprataxă vor putea fi întorși în industrie sub formă de investiții în energia din surse regenerabile, în eficiența energetică sau în alte tehnologii de decarbonizare.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) critică măsura și arată că sectorul de petrol şi gaze este deja supraimpozitat, iar sectorul de producţie şi trading de electricitate în România este suprataxat, astfel că noul proiect de suprataxare a sectorului de petrol şi gaze pune în pericol viitoarele investiţii pentru securitatea energetică a Romaniei.
„Sectorul de petrol şi gaze este deja supraimpozitat: rata medie de taxare a veniturilor din gaze naturale este de peste 60% (impozit de 80% pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore). Sectorul de producţie şi trading de electricitate în România este suprataxat: Contribuţie la fondul de tranziţie energetică datorat de producătorii de electricitate: 100% din veniturile înregistrate peste 450 de lei/MWh;
Contribuţia la fondul de tranziţie energetică datorat pentru activităţi de trading de gaze şi electricitate: 100% din veniturile care depăşesc costul de achiziţie la care se adaugă 2% (marja de profit).
Rata efectivă de impozitare a producţiei de gaze naturale în România este de peste 3 ori mai mare decât media europeană încă din 2018”, arată Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.
FPPG atrage atenţia opiniei publice că proiectul de Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 (referitoare la o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie) nu este de natură să rezolve criza energiei ci, dimpotrivă, va genera numeroase dezavantaje în rândul operatorilor din domeniul petrol şi gaze prin diminuarea considerabilă a bugetelor de investiţii.
D.Constantin