1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:07
No menu items!

Guvernul suplimentează plafonul pentru ”Prima Casă” cu 1 miliard de lei. Finanțarea în valută, exclusă

spot_img

Guvernul suplimentează plafonul pentru ”Prima Casă” cu 1 miliard de lei. Finanțarea în valută, exclusă

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de act normativ prin care suplimentează plafonul garanțiilor pentru ”Prima Casă” cu 1 miliard de lei, din care 300 de milioane de lei sunt destinate pentru achiziția locuințelor construite de ANL.

”Garanțiile se vor acorda numai în monedă națională și se vor plăti în monedă națională”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Costul total al finanțărilor acordate în cadrul programului ”Prima Casă” se compune din ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 2,5% pe an pentru creditele în lei, din comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare – FNGCIMM – și din comisioane.

În proiectul de act normativ se precizează că marja nu include și nivelul total al comisioanelor percepute de bancă, costul evaluării imobilului, costul cu formalitățile de publicitate și comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, costul evaluării terenului, locuinței, devizelor estimative și situațiilor de lucrări.

Comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare este recuperat de la beneficiar. ”Nivelul comisionului de gestiune și al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanției statului, se negociază semestrial între MFP și FNGCIMM și se stabilește prin ordin al ministrului Finanțelor Publice”, se mai arată în Nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ mai prevede că băncile trebuie să prevadă expres, în contractele de credit, costul cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni și, separat, costurile comisioanelor.

În cazul daunelor parțiale produse locuințelor cumpărate sau construite în cadrul programului ”Prima Casă”, pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată – fără a depăși echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro – societatea de asigurare va plăti direct proprietarul locuinței. Acesta este obligat să readucă locuința în starea existentă la momentul încheierii poliței de asigurare.

Pentru daunele a căror valoare depășește echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, banca va emite acordul fie în numele și contul statului, fie în nume și în cont propriu, pentru plata despăgubirilor către proprietar.

O schimbare importantă adusă de proiectul de act normativ, este aceea că cei care au achiziționat locuința de la o persoană fizică vor putea accesa programul ”Prima Casă” pentru a doua oară, în cazul în care doresc o locuință la schimb.

Proiectul de act normativ pentru suplimentarea programului ”Prima Casă” este publicat pe site-ul MFP, la secțiunea Transparență decizională. Programul ”Prima Casă” a fost introdus din a doua jumătate a anului 2009, în condițiile imposibilității accesării de credite destinate construirii unei locuințe de către persoanele fizice.

Cosmina Croitoru